Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου το 20% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται σε σήψη, επιβεβαιώνοντας ότι τα πραγματικά ποσοστά είναι διπλάσια από αυτά που είχαν εκτιμηθεί παλαιότερα.
Η σήψη, που είναι ευρέως γνωστή και ως σηψαιμία είναι μια σοβαρή επιπλοκή κάποιας λοίμωξης και συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά με υπερβολικό τρόπο σε μια λοίμωξη. Χωρίς γρήγορη θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, 120.000 ασθενείς προσβάλλονται στην Ελλάδα ετησίως από σήψη, εκ των οποίων πεθαίνει το 35-50%.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα για τη σήψη και είναι επίσης η πρώτη που προσφέρει πολύτιμα δεδομένα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη θέση και την υποκείμενη αιτία της σηψαιμίας.
Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι, το 2017, υπήρξαν 48,9 εκατ. περιπτώσεις σήψης, με αποτέλεσμα να προκληθούν τα 11 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως. «Παλαιότερες εκτιμήσεις ανέφεραν μικρότερους αριθμούς διότι βασίστηκαν σε στοιχεία από ενήλικες νοσηλευόμενους σε μόνο 7 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ η νέα μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», εξηγεί ο καθηγητής Δρ. Konrad Reinhart, κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Η νέα μελέτη διερεύνησε 109 εκατ. θανάτους και αφορούσε 282 υποκείμενες αιτίες σηψαιμίας μεταξύ των ετών 1990 έως 2017, συμπεριλαμβανομένων 195 χωρών, κάνοντας εκτιμήσεις για την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, την αιτία της ασθένειας και το έτος.
Το εντυπωσιακό νέο εύρημα είναι ότι το 85% των περιπτώσεων σήψης παγκοσμίως το 2017 σημειώθηκε σε χώρες χαμηλού ή χαμηλού μεσαίου εισοδήματος, γεγονός που εξηγεί για ποιο λόγο οι παλαιότερες εκτιμήσεις ήταν τόσο ανακριβείς.
Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα τονίζουν την «επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης, ιδιαίτερα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, και μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών, όπως τα νεογέννητα, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Δρ Niranjan “Tex” Kissoon, αντιπρόεδρος της Global Sepsis Alliance. «Υπάρχουν πολλά οικονομικά αποδοτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως οι κατάλληλες πρακτικές για το πλύσιμο των χεριών, η σωστή αποχέτευση στα νοσοκομεία και η καλύτερη διαχείριση των αντιβιοτικών».
Η σήψη συγχέεται συχνά με άλλες καταστάσεις στα πρώτα στάδια της, με καθυστερημένη αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων, που οδηγούν γρήγορα σε αποτυχία οργάνων πολλαπλών συστημάτων και, τελικά, στο θάνατο. Κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση της σήψης είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη της κατάλληλης αντιμικροβιακής θεραπείας.
Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή στο νοσοκομείο χωρίς καθυστέρηση είναι η δύσπνοια, η δυσκολία στην επικοινωνία με το περιβάλλον και η υποθερμία. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη αδιαθεσία, η ανορεξία, ο υψηλός πυρετός, η κατάπτωση, η ωχρότητα, η ανορεξία, η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, τα οιδήματα και η αιμορραγία.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά επιβίωσης αγγίζουν το 80% για τους ασθενείς που λαμβάνουν τη σωστή αντιμικροβιακή αγωγή εντός της πρώτης ώρας, ενώ τα ποσοστά μειώνονται κατά 7,6% για κάθε ώρα καθυστέρησης. Τα πιο κοινά μικρόβια, που προκαλούν σηψαιμία είναι τα gram αρνητικά βακτηρίδια και οι gram θετικοί κόκκοι – στην Ελλάδα κυριαρχούν τα πρώτα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ