Το επιδημιολογικό φορτίο της covid-19 συνεχίζεται και μειώνεται αργά και σταθερά, αλλά ο ρυθμός μείωσης έχει ανακοπεί. Αιτία προφανώς η χαλάρωση του Πάσχα και το σταδιακό άνοιγμα διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. Η πίεση στο ΕΣΥ αποκλιμακώνεται, αλλά ο ρυθμός μείωσης των νέων εισαγωγών έχει επιβραδυνθεί, γεγονός που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Τα βασικά αυτά μηνύματα μετέφερε στην καθιερωμένη συνάντηση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής των ειδικών κα Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε, είχαμε ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 5% και χθες για πρώτη φορά ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έπεσε κάτω από τις 300.
Ωστόσο, συνολικά, σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να νοσηλεύονται περίπου 3.500 άτομα. Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε μείωση των νέων εισαγωγών κατά 20% στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη. Όμως, στον αντίποδα, αυξάνονται σημαντικά σε Πάτρα και Ιωάννινα.
“Ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα θέλαμε”, είπε η καθηγήτρια. Η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη και απηύθυνε για μία ακόμη φορά κάλεσμα στους ενήλικες άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.
Σήμερα, έχουμε 9.500 ενεργά κρούσματα στην Αττική και περίπου 2.000 στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, υπάρχουν περιοχές, όπως η Πτολεμαΐδα, η Αιτωλοακαρκανία, η Λάρισα και η Μαγνησία, στις οποίες υπάρχουν ανησυχητικά δεδομένα. Στο σύνολο της χώρας, αναμένεται περαιτέρω μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα self tests λέγοντας ότι έχουν εξελιχθεί σε πολύτιμο εργαλείο για την ανακοπή μετάδοσης του ιού σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Την τελευταία εβδομάδα, έχουν εντοπιστεί 6.500 νέα κρούσματα από self test και από την αρχή της χρήσης τους, έχουν επιβεβαιωθεί 19.641 κρούσματα.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το πότε οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκα, είπε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς. Δέχθηκε όμως ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο καλοκαίρι. Όσον αφορά τα “προνόμια” για τους εμβολιασμένους, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι είναι πρόωρο και πως η συζήτηση θα ξεκινήσει, όταν ο εμβολιασμός έχει προσφερθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τέλος, η καθηγήτρια ξεκαθάρισε ότι, αν κάποιος έχει πάθει θρόμβωση μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca δεν θα κάνει τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Σύντομα θα εκδοθούν νέες οδηγίες για το αν χρειάζεται να κάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις για την παρακολούθηση του αριθμού των αιμοπεταλίων.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ