Ιδιαίτερη βαρύτητα στην εγκαθίδρυση Εθνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών στην κλινική πράξη δόθηκε στο Συνέδριο στο οποίο, σημαντικό κομμάτι κατείχαν θέματα εκπαίδευσης στη Χειρουργική. Στους σκοπούς του συνεδρίου περιλαμβάνονταν καινοτόμες τεχνολογίες στη διάγνωση και τη θεραπεία (μοριακή βιολογία, ελάχιστα επεμβατική και ρομποτική χειρουργική), χειρουργική αιχμής (χειρουργική ογκολογία, χειρουργική ήπατος-παγκρέατος, μεταμοσχεύσεις) και θέματα καθημερινής χειρουργικής πρακτικής που αφορούν όλους τους χειρουργούς της χώρας.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η εγκαθίδρυση Εθνικών Κατευθυντηρίων Οδηγιών στην κλινική πράξη, διότι μέσω αυτών όλοι οι Έλληνες θα υφίστανται την ίδια διαγνωστική και θεραπευτική αγωγή, ανεξάρτητα του τόπου και του Νοσοκομείου που νοσηλεύονται. Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Ζωγράφος, «υπάρχει ένα κοινωνικό φαινόμενο: Έλληνες ασθενείς, σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, έχουν διαφορετικές απόψεις, εάν ρωτούν διαφορετικούς γιατρούς. Η πολυγνωμία των απόψεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στόχος του Συνεδρίου είναι να προσυμφωνήσουμε σε ορισμένες αρχές και να διοχετευτούν στον Έλληνα χειρουργό οι κατευθυντήριες οδηγίες στη διάγνωση και τη θεραπεία».Στην εκπαίδευση των νέων χειρουργών αναφέρθηκε ο Συντονιστής Διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», Σπύρος Δρακόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι, «η χώρα μας έχει πολλούς άξιους γιατρούς, άξιους νοσηλευτές και εργάτες στο χώρο της Υγείας. Έχει λαμπερά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τρόπους και μεθόδους, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στον Έλληνα ασθενή».Το επιστημονικό πρόγραμμα είναι δομημένο κατά γνωστικό αντικείμενο, σε συγκεκριμένες αίθουσες και ώρες, ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση, από μέρους των συνέδρων, αναλόγως των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων τους, ενώ λειτουργούν περισσότερες και με μικρότερη διάρκεια (1 ώρα) στρογγυλές τράπεζες με στόχο τη μεγάλη ποικιλία στην θεματολογία, περισσότερους ομιλητές, σύντομες και στοχευμένες εισηγήσεις, που να μην κουράζουν τον σύνεδρο.
Για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης στη Χειρουργική μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Τούτουζας, τονίζοντας ότι, «πρέπει να βάλουμε ένα πλαίσιο για την καλύτερη ποιότητα Χειρουργικής σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στα κεντρικά ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Να υπάρξει μια χρήσιμη γνώση για τον μέσο Έλληνα χειρουργό».
Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου συμμετέχουν 1.450 σύνεδροι και 520 Έλληνες ομιλητές, ενώ παράλληλα 23 ξένοι και Έλληνες της αλλοδαπής, εγνωσμένου επιστημονικού κύρους, σε παραγωγική ηλικία, συμβάλλουν με διαλέξεις που έχουν βάση την προσωπική τους δουλειά και αποτελούν πόλο έλξης, αλλά και ευκαιρία γνωριμίας, με τους νέους χειρουργούς της Ελλάδας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ