Στην «τσιμπίδα» της Αστυνομίας έπεσαν πέντε άτομα για την απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ, ανάμεσα σε αυτούς ένας πρώην παράγοντας ιστορικού συλλόγου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, από τις αστυνομικές αρχές κατασχέθηκαν χρήματα, κινητά και σφραγίδες.
Ο συλληφθείς με τα αρχικά του ονόματός του Θ.Δ. και άλλα τέσσερα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.Α.Σ., είχαν αποσπάσει μεγάλα ποσά μέσω της εικονικής συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών (συσκευών έκχυσης φαρμάκου για καρκινοπαθείς, καθετήρων).Η δράση της οργάνωσης άρχισε από τον Ιανουάριο του 2018, με διάρκεια και διακριτούς ρόλους. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να διέπραξαν δωροδοκίες, εξέδωσαν ψευδείς βεβαιώσεις και έκαναν απάτες σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), ακόμη παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προκύπταν από τις πράξεις αυτές. Στην υπόθεση φαίνονται να εμπλέκονται ακόμη 29 γιατροί. Εκτιμάται πως η συνολική ζημία σε βάρος του οργανισμού φαίνεται να φθάνει τα 540.000 ευρώ. Από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνελήφθησαν οι εξής:
Θ.Δ., γεννηθείς το 1958 στη Θεσσαλονίκη. Γνωστός από τον χώρο του αθλητισμού Ν.Κ., γεννηθείς το 1953 στη Θεσσαλονίκη Π.Κ., γεννηθείς το 1976 στη Θεσσαλονίκη Ι.Κ., γεννηθείς το 1978 στον Πειραιά Γ.Π., γεννηθείς το 1964 στα Γιαννιτσά
Συνολικά η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά σε επιπλέον 33 άτομα. Για τους συλληφθέντες «σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ., πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντά του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ».
Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό. Όλα συμβαίναν εν αγνοία των ασθενών, κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας. Ακόμη παρατηρήθηκε ότι σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι. Άξιο λόγου είναι πως η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων. Ωστόσο, φρόντιζαν να συγκαλύπτουν την παράνομη δράση εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, «ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ