Έντονη είναι η ανησυχία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στους ασθενείς με χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις, για τις συνέπειες των μέτρων που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για τα καινοτόμα και τα ορφανά φάρμακα.
Στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, η Ελλάδα υποχρεούται να συστήσει δικό της μηχανισμό HTA μέχρι το τέλος του 2017. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ένταξη ενός φαρμάκου στο Ελληνικό HTA θα προϋποθέτει την θετική του αξιολόγηση από το σύστημα HTA 6 κρατών της ΕΕ. H προβλεπόμενη διαδικασία έχει δεχτεί σφοδρή κριτική, καθώς εκτιμάται ότι θα καθυστερεί την έγκριση φαρμάκων κατά 2 έως 4 χρόνια, με αρνητικές επιπτώσεις παράλληλα στις Ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Το ζήτημα φέρνει στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Παπακώστα-Σιδηροπούλου.
“Από το 2010 έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μία σειρά ορφανών φαρμάκων, τα οποία ακόμη δεν διατίθενται στην χώρα μας” επισημαίνει η βουλευτής,ρωτώντας τον Υπουργό αν θα εφαρμοστεί νέο σύστημα ένταξης καινοτόμων και ορφανών φαρμάκων στο Ελληνικό σύστημα αποζημίωσης και ποιο θα είναι αυτό. Ζητά, επίσης, να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της δέσμευσης περί σύστασης μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ