Τροχοπέδη στην τήρηση της Φαρμακοεπαγρύπνισης από τους επαγγελματίες υγείας, αποδεικνύεται η μονόπλευρη ενημέρωση με ξεπερασμένες μεθόδους μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Η δυσκολία του Οργανισμού να ανταποκριθεί στο απλούστατο αίτημα της κοινοποίησης μέσω e-mail όλων των ιατρικών θεμάτων που σχετίζονται με το αντικείμενο της παιδιατρικής στους παιδιάτρους, με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κλάδου, είναι ενδεικτική. Σε σχετικό αίτημα της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ), η απάντηση του Φορέα ήταν ότι δεν υπάρχει διαμορφωμένη τέτοια λίστα (σ.σ. με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παιδιάτρων), καθώς κι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων με ευθύνη των γιατρών.
«Οι ιατροί έχουν το δικαίωμα της αμφίδρομης ενημέρωσης, αδυνατώντας ταυτόχρονα να κατανοήσουν το λόγο της εκ μέρους τους μονόπλευρης δράσης, αφού οι ίδιοι δεν ενημερώνονται αντιστοίχως» τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, Κωνσταντίνος Νταλούκας. Όπως αναφέρει επιπρόσθετα, η παιδιατρική κοινότητα και οι γονείς βίωσαν πρόσφατα μεγάλη σύγχυση από την απόσυρση δύο πολύ διαδεδομένων εμβολίων, εξαιτίας του κενού άμεσης ενημέρωσης, γεγονός το οποίο έδωσε «τροφή» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης από Διεθνείς και Ελληνικούς φορείς για τα θέματα αυτά, ο Πρόεδρος της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ ζητάει την κοινοποίηση των σχετικών πληροφοριών στους παιδιάτρους. Εξηγεί, παράλληλα, ότι χωρίς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων οι γιατροί δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της συμμετοχής τους και να κινητοποιηθούν, αφού ανάμεσα στην πλειάδα των υποχρεώσεών τους και πέρα από την ανάγκη της συνεχιζόμενης επιστημονικής τους κατάρτισης, οφείλουν επίσης να ανατρέχουν καθημερινά σε πληθώρα ιστοσελίδων δημόσιων φορέων (ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ κλπ.) για τη διεκπεραίωση της καθημερινής τους πρακτικής.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση προτείνει πέντε μέτρα, τα οποία κατά τον κ. Νταλούκα δεν συνεπάγονται ιδιαίτερο οικονομικό κόστος ούτε και ιδιαίτερο υπηρεσιακό βάρος:
«Εμείς, είμαστε πρόθυμοι και μέχρις ότου ο ΕΟΦ αναδομηθεί, να αναλάβουμε τον ενδιάμεσο ρόλο μεταφέροντας με τρόπο αξιόπιστο και αποτελεσματικό, όσα κρίσιμα και απαραίτητα πρέπει να γνωρίζει ο παιδίατρος και αντιστοίχως όσα πρέπει να καταγράφονται από τον ΕΟΦ. Αυτό μπορεί να γίνει εκ μέρους σας εύκολα, με την απλή κοινοποίηση ενός email προς εμάς, τουλάχιστον για όλα τα θέματα που έχουν την έννοια του επείγοντος, ή με όποιο άλλο τρόπο εσείς νομίζετε. Στη συνέχεια εμείς θα κοινοποιούμε άμεσα την πληροφορία αυτή προσωπικά σε κάθε ένα παιδίατρο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον σκοπό της πληροφορίας» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ