Skip to content

Περίπου 7.000 ασθενείς έχουν δηλώσει να λαμβάνουν φάρμακα κατ´ οίκον

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, τη μείωση των χρόνων αναμονής για ασθενείς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δομών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Μεταξύ των κύριων πρωτοβουλιών, περιλαμβάνονται η μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργεία, η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων και η συνολική ενίσχυση του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των νοσοκομείων, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Η δωρεάν κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων για ασθενείς που αδυνατούν να μετακινηθούν, αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Ιουνίου. Ήδη, 7.000 ασθενείς έχουν δηλώσει επιθυμία να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για ευκολότερη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο, προγραμματίζεται η έναρξη διανομής ορισμένων φαρμάκων υψηλού κόστους μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, ένα αίτημα που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια.

 

Μείωση των μεγάλων καθυστερήσεων στα χειρουργεία 
Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα αφορά στη μείωση των μεγάλων καθυστερήσεων στα χειρουργεία, που αποτελούσαν χρόνιο πρόβλημα για τους ασθενείς, κατά τα λεγόμενα του υπουργού στην συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, ο μέσος χρόνος αναμονής για χειρουργείο μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών έχει μειωθεί κατά 40%. Συγκεκριμένα, από 70.000 εκκρεμή περιστατικά, ο αριθμός μειώθηκε σε 40.000, βελτιώνοντας τη θέση της χώρας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα διενεργούνται δωρεάν.  «Με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που εφαρμόζουμε, μπορούμε να φτάσουμε και τις 20 χιλιάδες και να είμαστε πια από τους καλύτερους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο υπουργός.

Αύξηση επεμβάσεων και βελτίωση παραγωγικότητας του ΕΣΥ
Το 2024, τα πρωινά τακτικά χειρουργεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασαν αύξηση 7,8% στις επεμβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Παρά το γεγονός ότι ένα ποσοστό 18% των γιατρών διατηρεί παράλληλα ιδιωτικό έργο, η παραγωγικότητα των δημόσιων νοσοκομείων όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά ενισχύθηκε.

Ενίσχυση των νοσηλευτών και του προσωπικού
Το 2025, όλοι οι νοσηλευτές αναμένεται να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ώστε να διορθωθεί η σημερινή ανισότητα, όπου μόνο οι μισοί απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο. Επίσης, εξετάζεται τρόπος αύξησης των μισθών των νοσηλευτών, μετά την επιτυχή αύξηση των αποδοχών των γιατρών την περασμένη χρονιά.

Νέο σύστημα αξιολόγησης νοσοκομείων
Για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ποιότητας των υπηρεσιών, το Υπουργείο Υγείας εισάγει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων, βασισμένο σε άμεση ανατροφοδότηση από τους ασθενείς. Με την έξοδο από το νοσοκομείο, οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα SMS που θα τους οδηγεί σε ψηφιακή πλατφόρμα αξιολόγησης, στην οποία θα μπορούν να καταθέτουν τις εμπειρίες τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα συγκεντρώνονται πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα κάθε νοσηλευτικής μονάδας, ώστε να γίνονται στοχευμένες βελτιώσεις. «Αυτομάτως θα έχουμε πλήρη καταγραφή των προβλημάτων αλλά και των επιτυχιών ενός νοσοκομείου και έτσι θα μπορούμε να δημοσιεύουμε τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών και των ασθενών ανά νοσοκομείο» εξήγησε ο υπουργός.

Κατ οίκον διάθεσηΥπουργείο ΥγείαςΦάρμακαΧειρουργείαΧρόνος αναμονής

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προβλήματα από εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ – Αντιδράσεις της ΕΣΑμεΑ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top