Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο συνοδευόταν και από διάφορες διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα του χώρου της Υγείας παντός τύπου.
Με την Κυβέρνηση να σπεύδει να φέρει προς ψήφιση εκκρεμή σχέδια νόμου πριν το κλείσιμο της Βουλής, η συζήτηση για τις αλλαγές στην ΠΦΥ συνεχίστηκε και σήμερα, με τα πνεύματα να είναι ιδιαίτερα οξυμένα μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας. Βασική «αιτία πολέμου» μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του προκατόχου του και αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη ήταν η «πατρότητα» της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφαλίστων. Βέβαια, νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης ήρθε ακόμη μια φορά σε σύγκρουση με τον Π. Πολάκη, αυτή τη φορά για τα πτυχία τους. Η δεκαετία που χρειάστηκε ο κ. Γεωργιάδης για να ολοκληρώσει τις σπουδές του ανέδειξε ο κ. Πολάκης, θέτοντας και θέμα βαθμολογίας, για να λάβει απάντηση από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ πως ο χρόνος που χρειάστηκε οφειλόταν στο θάνατο των γονέων του και την άναγκη να συντηρήσει την οικογένεια. Αμφισβήτησε δε, την ύπαρξη πιστοποιητικού που να βεβαιώνει πως ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Εντατικολογίας.
“Μήλον της έριδος” στη Βουλή η κάλυψη των ανασφάλιστων
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μια μεταρρύθμιση διαφορετική από τις προηγούμενες, κυρίως γιατί συνοδεύεται από ένα υλοποιήσιμο σχέδιο εφαρμογής, ανακοινώνοντας την ανάρτηση προκήρυξης για την πρόσληψη 3 χιλιάδων υγειονομικών σε δομές της ΠΦΥ.
Προκήρυξη χιλιάδων θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για τη νέα ΠΦΥ
Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός επιδίωξε να αναδείξει τις ιδεολογικές, πολιτικές και πρακτικές διαφορές ανάμεσα στον «προοδευτικό» ΣΥΡΙΖΑ και την «συντηρητική, νεοφιλελεύθερη» ΝΔ.
Απαντώντας σε κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι είναι ψέμα πως η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας επρόκειτο για έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα πρόσβασης στους ανασφάλιστους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα σβήνονται τα χρέη που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση σε όλους αυτούς που πήγαιναν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και δεν είχαν να πληρώσουν. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το αξιακό φορτίο της κυβέρνησης, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές της είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία, ενώ χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά το νομοσχέδιο «εμβληματική μεταρρύθμιση», αναγκαία θεσμική συμπλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, τη δεκαετία του ’80.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για πάρτι προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των πολιτών αναφερόμενος στις περιπτώσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Novartis, το Ερρίκος Ντυνάν. Εκτίμησε δε, ότι η μεταρρύθμιση έχει «ιδιοκτησία», αυτήν της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, νωρίτερα, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ πρόχειρο και ανεδαφικό. «Τιακριβώς βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών;» ρώτησε με νόημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο προσθέτει δημοσιονομικά βάρη στους πολίτες που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία.
«Για άλλη μία φορά ενεργείται χωρίς καμία απολύτως αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης χωρίς καμία κοστολόγηση. Προσθέτετε βάρη τα οποία σήμερα η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει με μοναδική σκοπιμότητα να δημιουργήστε πολιτικές πελατείες. Πολλές νέες προσλήψεις σε αχρείαστες δομές. Ο διχασμός δεν αποτελεί λύση και οι πελατειακές λογικές έχουν πεθάνει. Έχουμε όλοι κοινό συμφέρον να βγούμε από την κρίση. Η λογική του νομοσχεδίου είναι εντελώς ξεπερασμένη», προσέθεσε.
Ποια είναι, λοιπόν, η νέα ΠΦΥ;
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ