Φως στο ζήτημα της γενετικής προδιάθεσης για την νόσηση από COVID-19 επιχείρησε να ρίξει το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΑΤΡΙΚΗ.
Γενετικοί πολυμορφισμοί (μικροαλλαγές στο DNA) οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη νοσηρότητα που προκαλεί ο νέος κοροναϊός μελετήθηκαν από τους επιστήμονες.
Λαμβάνοντας υπόψη διεθνή επιστημονικά δεδομένα για πιθανές γενετικές συσχετίσεις με τη νοσηρότητα του ιού SARS-COV-2, οι επιστήμονες του Κέντρου εντρύφησαν σε αναφορές και μελέτες σχετικές με τη δυσανάλογα αυξημένη θνησιμότητα Covid-19 σε πληθυσμούς Αφρικανικής, Νοτιο-Ασιατικής και Λατινο-Αμερικανικής καταγωγής.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν σε υπολογιστική μελέτη, δεδομένα που αντλήθηκαν από το πρόγραμμα “1000 Genomes Project” και εστίασαν σε δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο ΙFIΤΜ3, το οποίο σχετίζεται με την κυτταρική αντι-ιική άμυνα. Οι εν λόγω μεταλλάξεις εντοπίστηκαν σε 26 διαφορετικούς πληθυσμούς.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αληθεύει η διεθνής παρατήρηση πως οι πληθυσμοί Αφρικανικής, Αμερικανο-Λατινικής και Νοτιο-Ασιατικής καταγωγής κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαρύτερα από τον ιό SARS-CoV-2, αφού υφίστανται «ενδείξεις για ύπαρξη συγκεκριμένου γενετικού υπόβαθρου, που φαίνεται να συνδέεται με τη νοσηρότητα, πέρα από άλλους πιθανούς οικονομικο-κοινωνικούς παράγοντες».
Ειδικότερα, o συνδυασμός των συγκεκριμένων πολυμορφισμών του γονιδίου IFITM3 μπορεί να κατέχει ρόλο μείζονος σημασίας για την εισβολή του ιού στο κύτταρο και να «προοικονομεί» τη χειρότερη εξέλιξη της λοίμωξης.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 ενδεχομένως «αξιοποιεί» τη βασική πρωτεΐνη κυτταρικής αντι-ιικής άμυνας IFITM3, ώστε να εξασφαλίσει την είσοδό του στο κύτταρο και να πολλαπλασιαστεί. Άξιο αναφοράς είναι ότι παρεμφερής μηχανισμός για την «κατάληψη» των κυττάρων έχει διαπιστωθεί και από τον κοροναϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.
Σαφώς ο ρόλος της πρωτεΐνης ΙFΙΤΜ3 στη νοσηρότητα του SARS-CoV-2 θα πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πειραματική επιβεβαίωση της εν λόγω υπόθεσης, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην κατανόηση των μηχανισμών της λοίμωξης COVID-19.
Μάλιστα, ο πιθανός εντοπισμός συνδυασμού πολυμορφισμών που σχετίζονται με τη νοσηρότητα COVID-19, μπορεί να θέσει τα θεμέλια για ένα γενετικό προγνωστικό τεστ και συνεπώς να συμβάλει στην ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπειών για τους πιο σοβαρά ασθενείς, με γνώμονα το γενετικό τους προφίλ.
Τη μελέτη υπογράφουν ο Βιοπληροφορικός, Δρ. Δημήτρης Νικολούδης, η Βιοχημικός και Project Manager του Κέντρου, Δρ. Ασημίνα Χιωνά και ο Ιατρικός διευθυντής του Κέντρου, Δρ. Δημήτρης Κουντουράς.
Ολόκληρη η μελέτη εδώ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ