Όπως αναφέρει η επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biotechnology», με τη νέα μέθοδο οι επιστήμονες θα μπορούν να αναπτύσσουν ιστό των πνευμόνων του ασθενή που πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, έχοντας αφαιρέσει πρώτα κύτταρα από το δέρμα του για να τα μετατρέψουν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.
Επίσης, θα μπορούν να αφαιρούν από το όργανο τα πνευμονικά κύτταρα, να διατηρούν τη βασική του αρχιτεκτονική και να το τροφοδοτούν με νέα πνευμονικά κύτταρα που θα έχουν αναπτυχθεί με την καινούργια μέθοδο. Τα επιθηλιακά κύτταρα βρίσκονται στην επιφάνεια των πνευμόνων, καθώς και στα τοιχώματα άλλων οργάνων, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να αναπτυχθούν από τα βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία κυττάρων του πνεύμονα.
Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Ν. Υόρκη με στόχο την ανάπτυξη μοσχευμάτων που δεν θα απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Χανς – Βίλχελμ Σνεκ, η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετική σημαντική, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μεταμόσχευσης πνευμόνων η πρόγνωση είναι πολύ κακή, με αποτέλεσμα συχνά να κινδυνεύει η ζωή του ασθενή. Οι επιστήμονες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην αρμόδια αρχή των ΗΠΑ για την κατοχύρωση της σχετικής εμπορικής πατέντας, παρόλα αυτά οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μετά από αρκετά χρόνια.

Πνευμονικά κύτταρα από βλαστοκύτταρα
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Aνησυχητική έκρηξη των γαστρεντερικών καρκίνων σε νέους
Ψήφισμα ΠΦΣ: Κατηγορηματικό «όχι» στις αλυσίδες φαρμακείων και στην αλλοίωση του θεσμικού πλαισίου
Αλλαγή ηγεσίας στο ΚΕΣΥ – Συνάντηση Γεωργιάδη με τον απερχόμενο πρόεδρο Δημήτρη Μπούμπα
Παρέμβαση του Ρουβίκωνα σε ιατρείο ογκολόγου στη Θεσσαλονίκη
«ΕΝΕΡΓΟΙ ΙΑΤΡΟΙ»: Η νέα ανεξάρτητη παράταξη που διεκδικεί τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών







Comments (0)