Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ενθαρρύνει όλους τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα να εμβολιαστούν, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους μηχανισμούς, την κλινική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, και τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Την θέση αυτή υποστήριξε το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα «Εμβολιασμός έναντι του SARS-COV-2».
Προβάδισμα ζητάται να δοθεί κατά τον εμβολιασμό σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια:
Συστάσεις και Οδηγίες για τον εμβολιασμό
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε ότι απαιτείται προσοχή σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών σε συστατικά που περιέχονται στο εμβόλιο όπως η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG).
Ωστόσο, το ιστορικό τροφικής, φαρμακευτικής και αναπνευστικής αλλεργίας, δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό:
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, επεσήμανε ότι «ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο βήμα για την θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην COVID-19 και είναι στο χέρι όλων μας». Ο ίδιος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «μεε βάση τη γνώση μας και τα επιστημονικά δεδομένα, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και σε πάσχοντες από σοβαρές μορφές νοσημάτων όπως η ΧΑΠ, η πνευμονική ίνωση και το σοβαρό άσθμα».
Διευκρινίσεις για τα εμβόλια mRNA
Σχετικά με τα εμβόλια mRNA o αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, δήλωσε «ότι η τεχνική του mRNA δεν είναι καινούργια, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια. Ουσιαστικά, για την παρασκευή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δεν αναπτύχθηκε ένας νέος μηχανισμός, απλώς προσαρμόστηκε στις ανάγκες του τρόπου που δρα ο SARS–COV-2».
Ο κ.Τζανάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των κλινικών μελετών εξήγησε ότι «η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων mRNA είναι ιδιαίτερα ισχυρή και για τα τρία εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενώ δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα, αναφορικά με την διάρκεια της ανοσίας και τυχόν μεταλλάξεις του ιού δεν προκύπτει ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Οι οποιεσδήποτε παρενέργειες είναι διαχειρίσιμες, το ποσοστό τους είναι χαμηλό, σύμφωνα με τις αναφορές και ειδικά για τις αλλεργικές αντιδράσεις, που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του εμβολιασμού, το ποσοστό τους παραμένει επίσης πολύ χαμηλό και η διαχείρισή τους εύκολη, βάσει των σχετικών οδηγιών».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ