Καταγραφή των προβλημάτων στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), εστιάζοντας στους αξονικούς τομογράφους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ομοσπονδία υπάρχουν νοσοκομεία που δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο και εφημερεύουν, μεγάλα νοσοκομεία με αξονικούς εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης ή ελλειψης προσωπικού, άλλα με πεπαλαιωμένους, ενώ ακόμη και σε νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται κατά μήκος μεγάλων οδικών αρτηριών της χώρας, όπως οι εθνικές οδοί, απουσιάζουν τα πολύτιμα αυτά μηχανήματα.
Ειδικότερα, στο Σισμανόγλειο, παρά τις επισημάνσεις συνεχίζει να είναι χαλασμένος ο αξονικός, στο «Αμαλία Φλέμινγκ», που εξυπηρετεί και το Σισμανόγλειο, είναι χαλασμένος ο εκτυπωτής και οι γιατροί λαμβάνουν τα αποτελέσματα τηλεφωνικά, από Λάρισα έως Αθήνα δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος στα Νοσοκομεία που είναι ανεπτυγμένα στην Εθνική Οδό, όπως και στο Αίγιο.
Για πολλά νοσοκομεία η λύση είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τότε δεν λείπουν τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σισμανόγλειο, όπου με Δωρεά της Εθνικής Τράπεζας αγοράστηκαν οι λυχνίες αξίας 60.000 ευρώ και ο αξονικός επισκευάστηκε, για να χαλάσει, όμως, εκ νέου.
«Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι «για τα σκουπίδια». Η υλικοτεχνική υποδομή και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός «είναι για τα μπάζα». Την πληρώνουν ασθενείς με τη ζωή τους (νοσοκομειακές λοιμώξεις)», τονίσει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της, όπου χαρακτηρίζει εξωφρενικό να εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν σε λειτουργία Αξονικό Τομογράφο.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα του κου Τσίπρα και του κου Πολάκη οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο ή προς τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα. Καθυστερεί η χειρουργική αντιμετώπισή τους και εκ τούτω μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Πολλοί που καταφέρνουν να ζήσουν αντιμετωπίζουν μόνιμες σωματικές βλάβες», τονίζεται.
Οι επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλουν παράλληλα και τους ιδιώτες πως πιέζου, ώστε να μην προχωρήσουν οι ενέργειες προμήθειας Αξονικού Τομογράφου ή να αποφεύγουν να επισκευάζουν τις βλάβες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πάνω από 75εκατ. ευρώ το χρόνο στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα για Αξονικές Τομογραφίες και 20εκατ. ευρώ πληρώνουν συμμετοχή από τη τσέπη τους οι πολίτες.
Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ
Νοσοκομεία που εφημερεύουν χωρίς αξονικό τομογράφο: Έλενας Βενιζέλου, Αγλαΐα Κυριακού, Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Έδεσα, Νάουσα, Γουμένισσα Κιλκίς, Κάρυστος, Κύμη, Μολάοι, Κυπαρισσία, Καλάβρυτα, Αίγιο (εθνική οδό), Κρέστενα, Αμαλιάδα, Ιεράπετρα, Ικαρία, Σαντορίνη.
Νοσοκομεία με αξονικούς που υπολειτουργούν λόγω βλαβών ή έλλειψης προσωπικού: Καρδίτσα, Πολύγυρος, Λειβαδιά (μόνο πρωινή βάρδια, εθνική οδό), Άμφισσα (μόνο πρωινή βάρδια), Θήβα (λειτουργεί 1φορά την εβδομάδα και είναι πάνω σε εθνική οδό), Χαλκίδα (μόνο πρωινή βάρδια και 3 απογεύματα), Λαμία (είναι για τα σκουπίδια), Άρτα, Γ.Ν. Λάρισας, Πανεπιστημιακό Λάρισας (ο ένας εκ των δύο), Πρέβεζα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Φιλιάτες.
Νοσοκομεία που δεν λειτουργούν οι αξονικοί λόγω βλάβης: Σισμανόγλειο, Σητείας, Άγιος Νικόλαος, Καρπενησίου, Μεσολογγίου.
Σημαντικό επίσης είναι ότι στο ΠΑΓΝΗ δεν λειτουργεί λόγω βλάβης το μηχάνημα βραχυθεραπείας ή ενδοκοιλωτικής θεραπείας. Γυναίκες καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα για θεραπεία.
Ενδεικτικά:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ