Η προσδοκία για περισσότερο χρόνο προστασίας πέρα των τριών μηνών που κατέδειξαν οι κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson αναμένεται να αποδειχθεί.
Ασαφής παραμένει η διάρκεια της ανοσίας, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Υποθέσεις γίνονται για ένα διάστημα ανοσίας τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες έναντι του SARS-CoV-2 και εφόσον είναι παρόμοια με άλλων κορωνοϊών, όπως το κοινό κρυολόγημα, τότε η προστασία μπορεί να επαρκεί και για ένα ή και δύο έτη πριν χρειαστεί κάποια δόση ενίσχυσης.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί σε αναρρώσαντες ασθενείς από λοίμωξη COVID-19 πως η ανοσία ήταν επαρκής για περισσότερο από οκτώ μήνες, αλλά η ανταπόκριση στο εμβόλιο εκτιμάται πως θα είναι διαφορετική σε σχέση με τη φυσική ανοσία της λοίμωξης.
Γνωστό ακόμη είναι πως οι ασθενείς που νόσησαν βαρύτερα έχουν ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με όσους νόσησαν πιο ήπια. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί το παράδοξο ότι καθώς η ανοσία που επάγει το εμβόλιο προσομοιάζει με την ανοσία που επιτεύχθη με σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης, είναι πιθανό πολλοί εμβολιασμένοι να έχουν καλύτερη ανοσία από τους περισσότερους που νόσησαν.
Με την αναμενόμενη σταδιακή πτώση των αντισωμάτων, όταν φτάσουν ένα ουδό ασφαλείας το άτομο θα είναι ξανά επίνοσο, αλλά με πιθανότητα σε περίπτωση λοίμωξης να είναι πιο ήπια. Ο συλλογισμός αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι τα Β κύτταρα μνήμης που παραμένουν στον οργανισμό και μπορούν δυνητικά να ξαναπαράγουν αντισώματα όταν εκτεθούν στον ιό. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, εξασφαλίζοντας έτσι μία παρατεταμένη «ασφάλεια» τουλάχιστον από τη σοβαρότερη μορφή της νόσου.
Σε μια προσπάθεια των ειδικών να εντοπίσουν τον ουδό κάτω από τον οποίο τα αντισώματα δεν θα είναι πλέον προστατευτικά και θα είναι απαραίτητες δόσεις ενίσχυσης, σχεδιάστηκαν κλινικές μελέτες από τις εταιρείες Pfizer και Moderna για να καθορίσουν πόσο θα παρατείνει την ανοσία μία δόση ενίσχυσης.
Επίσης από την αξιολόγησή τους προσβλέπεται να εκτιμηθεί και κατά πόσο τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών, ενώ το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson δοκιμάζεται και σε δύο δόσεις.
Μέχρι τώρα, διαβεβαιώνεται ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων του ιού, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Ως εκ τούτου, μείζονος σημασίας κρίνεται ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, γιατί όσο ο ιός «κυκλοφορεί» περισσότερο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταλλαχθεί σε ανθεκτικότερα στελέχη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ