Κινήσεις για την προετοιμασία του ΕΣΥ εν όψει της υγειονομικής κρίσης ζητά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, καλώντας να αφήσουμε «για λίγο στην άκρη τις διαφορές μας γιατί πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους».
Ως πρώτο στόχο-μέτρο- των επόμενων δέκα ημερών θεωρεί ο κ. Πολάκης ότι είναι «η αποτροπή, η μείωση, η επιβράδυνση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό» ώστε να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου πίεση στο ΕΣΥ.
Συνεπώς, θα πρέπει να αποφευχθούν συγκεντρώσεις και συναθροίσεις κάθε είδους, μετακινήσεις, και να παραμείνουν στο σπίτι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.
Επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει στην αγορά με διατίμηση των προϊόντων προστασίας.
Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής προετοιμασίας του Συστήματος Υγείας θα πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:
α) Εξασφάλιση επάρκειας σε υλικά μέσα που θα χρειαστούν, με αύξηση των πιστώσεων-χρηματοδότησης του ΕΣΥ και συνεργασία με τους προμηθευτές.
β) Αξιοποίηση κλειστών ή υπολειτουργούντων νοσοκομείων και πτερύγων τους για να ενισχυθεί η δυναμικότητα του συστήματος σε κλίνες απλής νοσηλείας.
γ) Γενναία άμεση ενίσχυση σε προσωπικό κάθε είδους:
– Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.
– Άμεση ανανέωση για 2 χρόνια όλων των συμβάσεων πού έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ, συμβάσεις σε συνεργεία καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης, πλυντηρίων, τεχνικού προσωπικού κ.ά..
– Πρόσληψη επικουρικών γιατρών και ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
Επ’ αυτού, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι χρειάζεται η άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 150 εκατομμύρια ευρώ.
– Προκήρυξη και μόνιμων θέσεων με βάση τον προγραμματισμό που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2500 κάθε χρόνο για τα έτη 2019-2020-2021-2022, όπου οι 1000 ήταν γιατροί και 1500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Ο κ. Πολάκης να βγουν τα αποτελέσματα της επαναπροκήρυξης για τους 1000 γιατρούς που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκηρύξει τον Ιούνιο του 2019, επικαλούμενος την εμπειρία των εργαζομένων λόγω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Με βάση την εμπειρία της Ιταλίας θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα οι κλίνες ΜΕΘ πέρα των 555 κρεβατιών πολυδύναμων ΜΕΘ που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και προτείνεται:
– Άμεσο άνοιγμα με πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού.
– Αξιοποίηση όλων των κλινών ΜΕΘ ή «τύπου ΜΕΘ»:ΜΑΦ, Μονάδες Εμφραγμάτων, Μετεγχειρητικής- Μεταναισθητικής φροντίδας, κ.ά..Εκτιμάται ότι μπορούν να βρεθούν άμεσα γύρω στα 250-300 κρεβάτια ΜΕΘ.
– Χρειάζεται δίκτυο παροχής οξυγόνου και δίκτυο παροχής πεπιεσμένου αέρα σε απλούς θαλάμους νοσηλείας, καθώς και αναπνευστήρες για να υπάρξει προσθήκη και άλλων κλινών «τύπου» ΜΕΘ. Προϋπόθεση για αυτό είναι η προμήθεια αναπνευστήρων και monitor όπου δεν υπάρχουν και παραπάνω προσωπικό.
– Άμεσα να αξιοποιηθούν ακόμα και με επίταξη κρεβατιών από τις ιδιωτικές ΜΕΘ– σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ δίνουν μέσω συμβάσεων 60-70 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ για δωρεάν νοσηλεία ασθενών που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης ζητά μελλοντικό ανασχεδιασμό:
Άλλη κατανομή αυτών των δαπανών:
– 6 δις για αμοιβές προσωπικού (από 2 δις που είναι σήμερα).
– 3 δις για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.
– 2,5 δις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
– 2,5 δις για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλύψουμε και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ