Αυξημένη ροή οικονομικών πόρων σε άδειες ασθενείας διαπιστώνεται στην Ευρώπη λόγω covid-19 και ψυχικής υγείας. Κάποιες χώρες είναι πιο γενναιόδωρες χωρίς όμως να σημαίνει ότι καταγράφουn τα υψηλότερα ποσοστά αναρρωτικών αδειών.
Σε παροχές ασθένειας και υγείας τα σκήπτρα κρατά η Γερμανία, αποδίδοντας το 11% του ΑΕΠ της σε άδειες ασθενείας και δημόσια ιατρική περίθαλψη. Στη συνέχεια η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες δαπανούν το 10,2%, σύμφωνα με τη Eurostat. Αντίθετα, οι χώρες της ΕΕ που διαθέτουν τα λιγότερα κονδύλια για παροχές ασθένειας και υγείας είναι η Εσθονία (4,9%), η Λιθουανία (5%), η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία (όλες 5,5%), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του euronews.com
Ωστόσο μια γενναιόδωρη άδεια μετ’ αποδοχών δεν σημαίνει ότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δηλώνουν άρρωστοι. Η πραγματικότητα είναι αντιφατική: Στο τέλος του 2022, οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων που απουσίαζαν από την εργασία τους ήταν η Γαλλία (14,9%), η Φινλανδία (14,8%), η Σουηδία (14,7%), η Δανία (13,6%), η Εσθονία (13,2%) και οι Κάτω Χώρες (12,4%).Τα έθνη στα οποία οι άνθρωποι απουσιάζουν λιγότερο από την εργασία τους είναι η Ρουμανία (2,5%), η Βουλγαρία (2,9%), η Ελλάδα (4,9%), η Πολωνία (5,8%) και η Σερβία (5,9%).
Άξιο λόγου είναι πως το μέσο ποσοστό απουσιών από την εργασία στην ΕΕ είναι σημαντικά υψηλότερο για τις γυναίκες (12,1%) από ό,τι για τους άνδρες (7,8%). Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας η αιτίαα είναι «εργασιακοί και οικογενειακοί στρεσογόνοι παράγοντες» ως τη «σημαντικότερη» εξήγηση για αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.
Ιδιαίτερη μνεία χρήζει στο γεγονός ότι η επιλογή της άδειαw μετ’ αποδοχών είναι δυνατή, σε ορισμένες χώρες, μόνο για όσους έχουν καταβάλει επαρκείς εισφορές στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισής τους σε μια περίοδο αναφοράς που προηγείται της ανικανότητας για εργασία. Σε άλλες όπως το Λουξεμβούργο οι εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν στους εργαζόμενους σε αναρρωτική άδεια τον πλήρη μισθό τους για περίπου τρεις μήνες – για την ακρίβεια, για 77 ημέρες ή μέχρι το τέλος του ημερολογιακού μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου επήλθε η 77η ημέρα ανικανότητας προς εργασία. Στην γηραιά ήπειρο ακόμη και οι χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, όπως είνναι η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ελλάδα, προσφέρουν καλύτερες παροχές κοινωνικής προστασίας από ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όπως ΟΙ ΗΠΑ .
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ