Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έξι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από covid-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας. Σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας covid-19 είχαν όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.
Η ανάλυση δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της covid-19.Τα στοιχεία της συγκεκριμένης ανάλυσης παρουσιάζουν περιληπτικά η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία άνω των 55.000 ατόμων και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας covid για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, υποδηλώνοντας ότι η υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης από τον covid-19. Παρόλα αυτά, αυτή η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη ποιοτικά, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης, αφού τα ευρήματά ήταν ασαφή ως προς το μέγεθος και τον μηχανισμό που η μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του covid-19.
Το όφελος της μεσογειακής διατροφής για την προστασία από τον covid-19 φαίνεται να προέρχεται από τη συνεργική δράση κάθε συστατικού. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Η Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συνδέεται με ανοσοτροποποίηση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες του covid-19. Επιπρόσθετα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την εύρυθμη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η covid είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού και ενώ η διατροφή μπορεί να έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσησης από covid εξαρχής. Ακόμη και εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των αποτελεσμάτων του covid, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος.
Η καλύτερη ποιότητα των διατροφικών προτύπων (όπως η Μεσογειακή διατροφή) και ο τρόπος ζωής φαίνεται να σχετίζονται αντιστρόφως, από την μελέτη αυτή, με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον covid-19, την ανάρρωση, τη διάρκεια και/ή τη σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο covid-19 σε ένα άτομο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η τρέχουσα κατάσταση υγείας και οι συννοσηρότητες, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο έκθεσης στον ιό, η ηλικία, η μεταβολική λειτουργία και το περιβάλλον.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ