Skip to content

Ποιος ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στη μείωση κινδύνου μόλυνσης από τον covid-19

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

 

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έξι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από covid-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας. Σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας covid-19  είχαν όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.

 

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της covid-19.Τα στοιχεία της συγκεκριμένης ανάλυσης παρουσιάζουν περιληπτικά η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία άνω των 55.000 ατόμων και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας covid για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, υποδηλώνοντας ότι η υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης από τον covid-19. Παρόλα αυτά, αυτή η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη ποιοτικά, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης, αφού τα ευρήματά ήταν ασαφή ως προς το μέγεθος και τον μηχανισμό που η μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του covid-19.

Η συσχέτιση

Το όφελος της μεσογειακής διατροφής για την προστασία από τον covid-19 φαίνεται να προέρχεται από τη συνεργική δράση κάθε συστατικού.  Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Η Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συνδέεται με ανοσοτροποποίηση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες του covid-19. Επιπρόσθετα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την εύρυθμη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί  να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η covid είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού και ενώ η διατροφή μπορεί να έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσησης από covid εξαρχής. Ακόμη και εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των αποτελεσμάτων του covid, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Η καλύτερη ποιότητα των διατροφικών προτύπων (όπως η Μεσογειακή διατροφή) και ο τρόπος ζωής φαίνεται να σχετίζονται αντιστρόφως, από την μελέτη αυτή, με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον covid-19, την ανάρρωση, τη διάρκεια και/ή τη σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο covid-19 σε ένα άτομο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η τρέχουσα κατάσταση υγείας και οι συννοσηρότητες, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο έκθεσης στον ιό, η ηλικία, η μεταβολική λειτουργία και το περιβάλλον.

COVID-19Μεσογειακή Διατροφήπαράγοντες κινδύνουΣυμπτώματα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΕΔΗΝ: Ποια η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας Βορείου Ελλάδας
Ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στο πλευρό των πυρόπληκτων

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...