Skip to content

Πολάκης για Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ: «Να επιστραφεί κάθε ευρώ που χάθηκε από τη διοίκηση Πατούλη»

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Αναφορά στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κατέθεσε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης, σχετικά με τα πορίσματα ορκωτών ελεγκτών που αφορούν τη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ κατά τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη την περίοδο 2019-2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η αναφορά βασίζεται στις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών της ΣΟΛ Α.Ε. (μέλος του δικτύου Crowe), οι οποίες καταγράφουν οικονομικά και διοικητικά ζητήματα που εντοπίστηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.

Κοινοποίηση σε ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές

Ο Παύλος Πολάκης γνωστοποίησε ότι η αναφορά διαβιβάστηκε, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, κατατέθηκε στη Βουλή ως κοινοβουλευτική αναφορά προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Υγείας, ζητώντας απαντήσεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων.

«Πέρασαν 21 μήνες χωρίς διώξεις»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τα πορίσματα είχαν παραδοθεί από τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά στον οικονομικό εισαγγελέα ήδη από τον Φεβρουάριο του 2025, σημειώνοντας ότι έκτοτε έχουν περάσει 21 μήνες χωρίς να έχουν ασκηθεί διώξεις ή να έχουν ζητηθεί έγγραφες εξηγήσεις από εμπλεκόμενα πρόσωπα. Όπως αναφέρει, η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί προβληματισμό, καθώς η προκαταρκτική εξέταση προβλέπεται να ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου, ενώ παράλληλα συνεχίζει να «τρέχει» ο χρόνος της παραγραφής πιθανών αδικημάτων.

Τα βασικά ευρήματα των πορισμάτων

Στην ανακοίνωσή του, ο Παύλος Πολάκης παραθέτει σειρά ευρημάτων που, σύμφωνα με τους ορκωτούς ελεγκτές, εγείρουν ζητήματα νομιμότητας και χρηστής διοίκησης. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά σε συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συνολικού ύψους 1,62 εκατ. ευρώ, κατά την περίοδο που ο Γιώργος Πατούλης κατείχε και τις δύο ιδιότητες, του περιφερειάρχη και του προέδρου του ΙΣΑ. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ελεγκτές επισημαίνουν ελλείψεις σε δικαιολογητικά και παραστατικά που να τεκμηριώνουν την παροχή των υπηρεσιών.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για συμπληρωματικές συμβάσεις έργων που φέρονται να διαμορφώθηκαν οριακά κάτω από το όριο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για υπόθεση έργου στο Καπανδρίτι το οποίο, σύμφωνα με την καταγγελία, η προσφορά του αναδόχου προηγείται χρονικά της πρόσκλησης συμμετοχής, καθώς και για έργα στην Κινέτα συνολικού ύψους 18,95 εκατ. ευρώ που έχουν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από αρμόδιες αρχές. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στον ΧΥΤΑ Γραμματικού, στο τέλος ταφής απορριμμάτων που διαχειρίστηκε ο ΕΔΣΝΑ, καθώς και στον διαγωνισμό για τα λεγόμενα «σπιτάκια ανακύκλωσης», όπου οι ελεγκτές κατέγραψαν ζητήματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και τη διαδικασία ανάθεσης.

Το πλαίσιο των αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την επιτάχυνση όλων των ελεγκτικών και δικαστικών διαδικασιών, την πλήρη διερεύνηση των ευρημάτων των πορισμάτων και την απόδοση ευθυνών όπου αυτές προκύψουν. Μεταξύ των αιτημάτων που διατυπώνει περιλαμβάνονται η άσκηση ποινικών διώξεων σε περίπτωση διαπίστωσης ποινικών ευθυνών, η διερεύνηση της διαδρομής των χρημάτων, ο έλεγχος περιουσιακών στοιχείων και η ανάκτηση ποσών που τυχόν καταβλήθηκαν χωρίς νόμιμη αιτιολογία. Τέλος, ζητά την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις υποθέσεις που συνδέονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς και την άμεση ενημέρωση της Βουλής από τα συναρμόδια υπουργεία για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα.

πηγή: www.skai.gr

Γιώργος ΠατούληςΕισαγγελέα Οικονομικού ΕγκλήματοςΠαύλος ΠολάκηςΠεριφέρεια Αττικής

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top