Τα φαινόμενα του αναπάντεχου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε αθλητές έχουν προκαλέσει την αφύπνιση της κοινής γνώμης αλλά και της επιστημονικής κοινότητας που ζητά μέτρα πρόληψης.
Με το βλέμμα στα σπάνια αλλά σοκαριστικά αυτά περιστατικά παγκοσμίως οι καρδιολόγοι διερευνούν το ζήτημα και πλέον οι μεγάλες καρδιολογικές ενώσεις Αμερικής και Ευρώπης δίνουν σαφείς κατευθύνσεις για την πρόληψή του. Σημειώνεται πως η πιθανότητα αιφνιδίου θανάτου σε νέο αθλητή (κάτω των 35 ετών) υπολογίζεται σε 1 ή 2 περιστατικά ανά 100.000 αθλούμενους ανά έτος, σύμφωνα με μελέτες.
Άξιο λόγου είναι πως ο αθλητισμός δεν αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία ενός τέτοιου επεισοδίου. Όπως εξηγεί ο κ. Σταύρος Κούνας, Διευθυντής Ε΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan General σε αρκετά περιστατικά αθλητών με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο καταδείχθηκε εκ των υστέρων η ύπαρξη κάποιας αδιάγνωστης καρδιοπάθειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η άθληση λειτουργεί μόνο ως πυροδότης τέτοιων συμβάντων, κατά τον ειδικό.
Αρκετά πιθανό κρίνεται ότι καρδιακές παθήσεις σε μεγάλο βαθμό κληρονομικές είναι η «πηγή του κακού» για αυτά περιστατικά.Ο αθλητής μπορεί να μην έχει εντοπίσει συμπτώματα από παθήσεις όπως είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια, οι συγγενείς παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων, οι μυοκαρδίτιδες και τα κληρονομικά αρρυθμιολογικά σύνδρομα.
Σωτήριος μπορεί να αποβεί ο προαγωνιστικός καρδιολογικός έλεγχος, όπως έχει δομηθεί από τις μεγάλες καρδιολογικές ενώσεις, καθώς και η λήψη στοχευμένου ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, η φυσική εξέταση και τα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Προαιρετικά, μπορεί να συμπεριληφθεί και το υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς.
Σημειώνεται ότι καρδιολόγος με γνώση των φυσιολογικών αθλητικών προσαρμογών θα πρέπει να εξετάζονται οι αθλητές, προκειμένου να αποτραπούν φόβοι και περιττές εξετάσεις από ευρήματα αναμενόμενα σε αθλητές. Εφόσον από τον βασικό έλεγχο προκύψουν αξιόλογα ή παθολογικά ευρήματα (υπολογίζονται σε ένα μικρό ποσοστό 0,4 – 2 %), τότε οι αθλητές θα πρέπει να αξιολογούνται κατάλληλα με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
Σημειώνεται ότι από την ηλικία των 35 ετών και άνω , δηλαδή, οι βετεράνοι αθλητές, εκτιμάται πως η σημασία των κληρονομικών καρδιοπαθειών υποχωρεί. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες μείζον ρόλο στην πρόκληση αιφνιδίου θανάτου αποτελεί η αρτηριοσκλήρυνση των στεφανιαίων αγγείων. Πρόκειται για νόσο, που απειλεί κάθε καρδιολογικά αμελή μεσήλικα ή ηλικιωμένο. Υπόψη θα πρέπει να λαμβάνονται παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα όπως είναι το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί στο πρωτόκολλο προαθλητικών εξετάσεων μπορεί να προστεθεί η δοκιμασία κόπωσης.
Ωστόσο, ο καθιερωμένος προαγωνιστικός έλεγχος δεν μπορεί να προλάβει όλα τα περιστατικά αιφνιδίου θανάτου στους χώρους άθλησης. Όταν σημειωθεί ένα τέτοιο επεισόδιο, τα πρώτα 5-10 λεπτά είναι καθοριστικής σημασίας καθώς η καρδιά συνήθως πάσχει από μια σοβαρή αρρυθμία (κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή) είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση με κάποιο φιλικό στη χρήση απινιδωτή μπορεί στην κυριολεξία να σώσει μια ζωή. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση του προσωπικού (π.χ. προπονητές-φροντιστές) σε μεγάλους αθλητικούς χώρους σε τεχνικές πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης καθώς και στη χρήση των φιλικών απινιδωτών.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ