Μια κετογονική δίαιτα αποτελεί σύμμαχο ογκολογικών ασθενών στη φάση της χρημειοθεραπείας σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια και άνδρες. Μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να αντιρροπήσει τον μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων που συχνά προκύπτει μετά από χημειοθεραπεία.
Άξιο λόγου είναι ότι οι χαμηλοί αριθμοί αιμοπεταλίων εμφανίζονται σε 1 στους 10 ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο, θέτοντας τους σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ειδικά κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης αλλά και αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας γενικότερα. Υπενθυμίζεται ότι στη κετογονική δίαιατα περιορίζεται στο ελάχιστο η λήψη υδατανθράκων, προτιμάται η λήψη πρωτεΐνης και οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται με υγιή λιπαρά. Στόχος είναι να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η ινσουλίνη.
Τα στοιχεία και τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine. Τα κύρια σημεία της μελέτης παρουσιάζουν συνοπτικά οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν αυτής.
Οι επιστήμονες εντόπισαν πως ποντίκια με καρκίνο παγκρέατος ή ήπατος που τρέφονταν με κετογονικές δίαιτες ήταν πιο ανθεκτικά στη θρομβοπενία που προκλήθηκε από χημειοθεραπεία με χρήση γεμσιταβίνης από τα αντίστοιχα πειραματόζωα που ελάμβαναν άλλες δίαιτες ελέγχου. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το β-υδροξυβουτυρικό, που παράγεται μετά από κετογονική διατροφή, ενεργοποίησε τα γονίδια που σχηματίζουν αιμοπετάλια ενθαρρύνοντας ακριβώς την ακετυλίωση ιστόνης στα κύτταρα του μυελού των οστών που ονομάζονται μεγακαρυοκύτταρα. Πρόκειται για τροποποίηση των ιστόνων που παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές βιολογικές διεργασίες, ενώ η απορρύθμιση τους έχει παρατηρηθεί ότι εμπλέκεται σε ασθένειες
Με βάση τα ευρήματα οι επιστήμονες διερεύνησαν τις επιδράσεις μιας κετογονικής δίαιτας στα αιμοπετάλια σε ανθρώπους, σε πέντε υγιείς άνδρες εθελοντές. Όπως περιγράφεται οι συμμετέχοντες τήρησαν μια αυστηρή κετογονική δίαιτα για 7 ημέρες και παρατηρήθηκε ότι αύξησαν μέτρια τον αριθμό των λειτουργικών αιμοπεταλίων κατά περίπου 1,1 φορές σε σύγκριση με μια κανονική δίαιτα. Δεν επηρεάστηκαν το εύρος κατανομής αιμοπεταλίων, ο μέσος όγκος αιμοπεταλίων ή ο αριθμός των ερυθρών ή λευκών αιμοσφαιρίων.
Τέλος, οι ερευνητές μελέτησαν αναδρομικά 28 άνδρες με καρκίνο, οι οποίοι ελάμβαναν συμβατική χημειοθεραπεία είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Εξ αυτών 11 ασθενείς ακολούθησαν ένα κετογονικό διατροφικό τρόπο ζωής που περιελάμβανε χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων, μέτρια ποσοστά πρωτεΐνης και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αναφέρθηκε από. Οι υπόλοιποι 17 ακολούθησαν έναν συμβατικό διατροφικό τρόπο ζωής.
Σημειώνεται ότι οι δυο ομάδες είχαν συγκρίσιμα χαρακτηριστικά ως προς την ηλικία και το φύλο. Συγκεκριμένα καταγράφηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν την κετογονική δίαιτα είχαν σημαντικά υψηλότερο αριθμό αιμοπεταλίων από τα άλλα. Η επαγόμενη από τη χημειοθεραπεία θρομβοπενία δεν εμφανίστηκε σε κανένα από τα άτομα που ακολουθούσαν κετογονική δίαιτα έναντι 11,8% αυτών που ακολουθούσαν συμβατική δίαιτα. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στους υπόλοιπους τύπους κυττάρων αίματος. Συνεπώς η μελέτη καταδεικνύει τις πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές δυνατότητες της κετογονικής δίαιτας στην επαγόμενη από τη χημειοθεραπεία θρομβοπενία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ