Μία νέα μελέτη δείχνει ότι πως ο «κακός» ύπνος οδηγεί σε ανθυγιεινές επιλογές διατροφής, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και στεφανιαίας νόσου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις – και ότι η σχέση αυτή μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τη διατροφή.
Ωστόσο, οι μελέτες αυτές εστιάστηκαν σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά (όπως ψάρια, γλυκά ή κορεσμένα λιπαρά) ή ασχολήθηκαν μόνο με τη διάρκεια του ύπνου, όχι την ποιότητά του.
Η νέα μελέτη σχεδιάστηκε για να δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη σχέση ανάμεσα στην ποιότητα του ύπνου και τις διατροφικές συνήθειες, που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία και την καρδιαγγειακή υγεία. Στη μελέτη πήραν μέρος 500 γυναίκες ηλικίας 20 έως 76 ετών και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.
H Brooke Aggarwal από το Πανεπιστήμιο Columbia
«Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διαταραχές του ύπνου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή αναλαμβάνουν πολλές ευθύνες στης φροντίδα των παιδιών και της οικογένειας και αργότερα λόγω της εμμηνόπαυσης», σημειώνει η Brooke Aggarwal, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα του ύπνου, το χρόνο που χρειάστηκαν οι γυναίκες για να κοιμηθούν και φυσικά την αϋπνία. Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης το είδος και τις ποσότητες τροφίμων που συνήθως τρώνε καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, επιτρέποντας στους ερευνητές να προσδιορίσουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Όπως είχαν δείξει και προηγούμενες μελέτες για τον ύπνο και τη διατροφή, η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες με τη χειρότερη συνολικά ποιότητα ύπνου κατανάλωναν περισσότερα από τα πρόσθετα σάκχαρα, που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Οι γυναίκες που χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν είχαν υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη και έτρωγαν περισσότερο. Και οι γυναίκες με πιο σοβαρά συμπτώματα αϋπνίας κατανάλωναν περισσότερες τροφές και λιγότερα ακόρεστα λίπη από τις γυναίκες με ηπιότερη αϋπνία.
Το ερώτημα όμως παραμένει: Πώς μπορεί ο κακός ύπνος να συμβάλει στην κακή διατροφή; «Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη τροφής και θερμίδων, διεγείροντας σήματα πείνας ή καταστέλλοντας σήματα πληρότητας», εξηγεί λέει ο Phare Zuraikat, μεταδιδακτορικός φοιτητής στο Columbia University και επικεφαλής της μελέτης. «Η πληρότητα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το βάρος και τον όγκο των τροφών, που καταναλώνονται και μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες με αϋπνία καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε μια προσπάθεια να αισθάνονται πλήρεις».
Όμως, ισχύει και το αντίστροφο, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. «Είναι επίσης πιθανό ότι η κακή διατροφή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου των γυναικών», προσθέτει ο Zuraikat. «Η κατανάλωση περισσότερου φαγητού θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία, για παράδειγμα, καθιστώντας πιο δύσκολο να κοιμηθούμε ή να διατηρήσουμε τον ύπνο μας».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ