Η επίτευξη επαρκούς ύπνου είναι το κλειδί για την καλή υγεία και μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων, όπως των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο, με τον οποίο ένας καλός ύπνος προστατεύει από την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.
Η νέα έρευνα έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature. Εκεί οι ερευνητές περιγράφουν το μηχανισμό με τον οποίο ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την παραγωγή φλεγμονωδών λευκών αιμοσφαιρίων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σημαντικά στην αρτηριοσκλήρωση.
«Ανακαλύψαμε ότι ο ύπνος βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής στον μυελό των οστών των φλεγμονωδών κυττάρων και στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και ότι, αντίθετα, η διακοπή του ύπνου πλήττει τον έλεγχο της παραγωγής φλεγμονωδών κυττάρων, οδηγώντας σε περισσότερη φλεγμονή και περισσότερες καρδιακές παθήσεις», λέει o κύριος ερευνητής Filip Swirski. “Έχουμε επίσης εντοπίσει πώς μια ορμόνη στον εγκέφαλο που είναι γνωστή για τον έλεγχο της αφύπνισης, ελέγχει και τις διαδικασίες στον μυελό των οστών και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις».
Για να διερευνήσει πώς ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την αθηροσκλήρωση, η ομάδα του Swirski υπέβαλε ποντίκια γενετικά προγραμματισμένα να αναπτύξουν αθηροσκλήρυνση σε επανειλημμένες διακοπές του ύπνου τους, παρόμοια με την εμπειρία ενός ατόμου που ξυπνά συνεχώς λόγω θορύβου ή δυσφορίας.
Ενώ δεν υπήρξαν μεταβολές στο βάρος, τα επίπεδα χοληστερόλης ή στην ανοχή γλυκόζης στα ποντίκια που είχαν υποστεί στέρηση ύπνου, σε σύγκριση με άλλα ζώα που είχαν κοιμηθεί φυσιολογικά, εκείνα που είχαν διακεκομμένο ύπνο ανέπτυξαν μεγαλύτερες αρτηριακές πλάκες και είχαν υψηλότερα επίπεδα μονοκυττάρων και ουδετερόφιλων – φλεγμονώδη κύτταρα που συμβάλλουν στην αθηροσκλήρωση – στα αιμοφόρα αγγεία τους.
Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν ότι τα ποντίκια, που είχαν υποστεί στέρηση ύπνου είχαν σχεδόν διπλάσια αύξηση στην παραγωγή του μυελού των οστών από βλαστοκύτταρα που προκαλούν λευκά αιμοσφαίρια. Μια ορμόνη που ονομάζεται υποκριτίνη, που παράγεται στη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος και είναι γνωστό ότι έχει κάποιο ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου, βρέθηκε ότι παίζει έναν απροσδόκητο ρόλο στον έλεγχο της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων. Παρόλο που παράγεται κανονικά σε υψηλά επίπεδα όταν τα ζώα – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων – είναι ξύπνιοι, τα επίπεδα της μειώθηκαν σημαντικά στα ποντίκια, που είχαν υποστεί στέρηση ύπνου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ