Τις λεπτομέρειες, αλλά και τις εξαιρέσεις, που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πλαισιωμένος από τους Γενικούς Γραμματείας του Υπουργείου και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Θ. Φωτίου. Τι θα ισχύσει στο κομμάτι της φαρμακευτικής κάλυψης, πως θα καλυφθούν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και ΕΣΠΑ, προσφυγικό συμπλήρωσαν την ενημέρωση.
Ανασφάλιστοι
Ενίσχυση και οχύρωση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας εξασφαλίζει η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θέμα, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό.
Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως η πλήρης και ανεμπόδιστη πρόσβαση, κυρίως στο Φάρμακο δεν ήταν εφικτή, ελέω των δύσκολων δημοσιονομικών συγκυριών.
Ειδικότερα, με το σχετικό νόμο και την ΚΥΑ καταργείται η διαδικασία προέγκρισης για την παροχή περίθαλψης, με την κατάργηση των 3μελών επιτροπών στα νοσοκομεία. Ακόμη, δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, ενώ για πρώτη φορά θα δίνεται η δυνατότητα εργαστηριακής παρακολούθησης στα δημόσια νοσοκομεία ή σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός προβλέπεται διεύρυνση του πεδίου και για τους ανασφάλιστους και για τις υπόλοιπες παροχές που προβλέπει ο ΕΚΠΥ.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, όπως παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός, δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή, καθώς διατηρείται, σε γενικές γραμμές, το καθεστώς της προηγούμενης περιόδου, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το ΑΜΚΑ.
Μάλιστα, για όσους έχουν βιβλιάριο πρόνοιας ή απορίας προβλέπεται (και μετά τη λήξη) δωρεάν παροχή φαρμάκων, όπως και για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, οι οποίοι υπολογίζονται σε 400 χιλιάδες άτομα (170 χιλιάδες οικογένειες, με ετήσιο εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ). Το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.
“Το δωρεάν φάρμακο αφορά μόνο το πιο ακραία φτωχοποιημένο κομμάτι. Αυτό μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση“, παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός. “Δεν επιτυγχάνουμε απόλυτη εξίσωση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, που θα ήταν το σωστό αλλά σε αυτή τη φάση, με τα δημοσιονομικά δεδομένα, δεν ήταν δυνατόν“, συμπλήρωσε.
Εξήγησε, δε, πως όσοι εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς δεν μπορούν να απευθυνθούν σε συμβεβλημένους, αλλά μόνο σε δημόσιες δομές.
Ακόμη, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε και την έκδοση ειδικής κάρτας υγείας για πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, που διαμένουν στη χώρα. Η κάρτα αυτή θα εκδίδεται από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και θα έχει 6μηνη διάρκεια, με δυνατότητα ανανέωσης, με στόχο την ένταξη των πιο ευάλωτων κατηγορίων (παιδιών, εγκύων, ψυχικά πασχόντων, εξαρτημένων, κλπ).
Επιπλέον, θα διερευνηθεί πως θα καλυφθούν, μέσω των δομών του ΕΣΥ, τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας που διαμένουν σε καταυλισμούς.
Όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας, για όλα αυτά απαιτείται ένα λειτουργικό σύστημα υγείας, επαρκώς χρηματοδοτημένο και στελεχωμένο. Σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την Υγεία (από 1,388 δισ. ευρώ πέρσι στα 1,634 δισ. για εφέτος).
Ακόμη, προβλέπεται χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ μέσω ΕΟΠΥΥ για ανασφάλιστους, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια, κατά βάση πρόκειται για πληθυσμό σχετικά νεότερο, παραγωγικής ηλικίας και κατά τεκμήριο σχετικά πιο υγιείς. Οι πολίτες άνω των 65 ετών επειδή συνταξιούχοι, έχουν κάλυψη ασφαλιστική. “Άρα δεν μπορούμε με ασφάλεια να υπολογίσουμε ένα μέσο κόστος ασφαλισμένου“, σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, φέτος μπορούν να εξασφαλιστούν οι εν λόγω πόροι, μέσω ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι πλέον ο Οργανισμός δεν θα καλύπτει το κόστος των φαρμάκων με την ένδειξη “στερείται”, που μεταφέρθηκαν στο ΕΣΥ.
Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι φέτος στον ΕΟΠΥΥ θα φθάσουν 500 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς έχει συμφωνηθεί βελτίωση της ροής των εισφορών από την κοινωνική ασφάλιστη στον Οργανισμό.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, θα δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων στον τομέα της υγείας.
ΕΣΠΑ
Στην αλλαγή της στρατηγικής στη διεκδίκηση και αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, σε συνέχεια όσων παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην ημερίδα για την Εθνική Στρατηγική και τις επιχειρησιακές προτεραιότητες της Υγειας (εδώ).
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, πλέον θα ιεραρχούνται οι ανάγκες και θα διεκδικούνται πόροι συντονισμένα.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Γιαννουλάτος, το Υπουργείο θα διεκδικήσει 480 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, εξ αυτών τα 155 εκατ. αφορούν προγράμματα που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη περίοδο.
Πρόσφυγες
Στόχος να διασφαλιστούν καλές συνθήκες διαβίωσης σε πρόσφυγες και μετανάστες για όσο παραμείνουν στη χώρα μας, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, ενώ αναφέρθηκε στο μηχανισμό σταθερής επιδημιολογικής επιτήρησης, εγκαιρης ανίχνευσης και έγκαιρης παρέμβασης για περιορισμό και απομώνση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων νόσων.
Επιπλέον, επιδιωκεται η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών για ερυθρά, ιλαρά, παρωτίτιδα, καθώς και για διφθερίτιδα, τέτανο, πολυομυελίτιδα και κοκίτη.
Για ανακατεύθυνση του εστιασμού, δεδομένης της αλλαγής της εποχής αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, τονίζοντας ότι τώρα θα πρέπει να ελέγχουμε για μεταδιδόμενα νοσήματα από έντομα ή από αλλοιωμένα τρόφιμα.
“Στόχος είναι η πλήρης κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών, με παράλληλη προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας του ντόπιου πληθυσμού“, ανέφερε ο κ. Μπασκόζος.
“Θα είναι θετική πρόκληση ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι δομές“, συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για ανάγκη συντονισμού, ενημέρωσης, καταγραφής κλπ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ