Πολλοί άνθρωποι μέσης και μεγάλης ηλικίας αποθαρρύνονται και δεν κάνουν σωματική άσκηση, επειδή δεν το έκαναν και νεότεροι. Νέες μελέτες πάντως δείχνουν ότι η άσκηση έχει οφέλη σε όποια ηλικία και αν ξεκινήσετε.
Για παράδειγμα πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open που εξέτασε τα επίπεδα δραστηριότητας των 315.059 συμμετεχόντων από 50 έως 71 ετών σε 4 διαφορετικά σημεία της ζωής τους (15 έως 18 ετών, 19 έως 29, 35 έως 39 και 40 έως 61) . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι προηγουμένως ήταν αδρανείς, αλλά αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία (40 έως 61 ετών) σε 4 έως 7 ώρες την εβδομάδα, είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτούς που παρέμειναν αδρανείς.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν ήδη ενεργοί και διατηρούσαν τα επίπεδα άσκησής τους με το πέρασμα του χρόνου, εμφάνιζαν 29 έως 36% χαμηλότερο κίνδυνο. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι στη μέση ηλικία δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κανείς σωματική δραστηριότητα.
Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge στην οποία πήραν μέρος 14.599 ενήλικες ηλικίας 40 έως 79 ετών που δημοσιεύθηκε φέτος στο British Medical Journal, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο απέκτησαν σημαντικά οφέλη μακροζωίας με τη σωματική άσκηση, ανεξάρτητα από τα προηγούμενα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας. Εκείνοι που ήταν αδρανείς παλαιότερα, αλλά στη συνέχεια έκαναν κατά μέσο όρο 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την ημέρα, έδειξαν περίπου 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Μάλιστα, τα οφέλη για την υγεία παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων, την αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν κάποιος έχει κάποιο αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου, π.χ. να είναι υπέρβαρος ή να έχει υπέρταση, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του με την αύξηση των επιπέδων της σωματικής δραστηριότητας».
Τα οφέλη για την υγεία σε άτομα που αρχίζουν να ασκούνται αργότερα στη ζωή εκτείνεται ειδικά στην καρδιά και τους μυς, δείχνει η επιστημονική έρευνα. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έδειξε ότι άτομα που άρχισαν να ασκούνται σε μεγάλη ηλικία ήταν σε θέση να αντιστρέψουν τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.
Στη μελέτη πήραν μέρος 61 υγιείς αλλά ανενεργοί ενήλικες ηλικίας 45 έως 64 ετών. Εκείνοι που ξεκίνησαν σωματική άσκηση επέδειξαν 25% βελτίωση στην ελαστικότητα του αριστερού κοιλιακού μυός της καρδιάς – που είναι υπεύθυνος για την άντληση αίματος στο υπόλοιπο σώμα. Η αποκατάσταση της ελαστικότητας της καρδιάς εμποδίζει την αύξηση της καρδιακής δυσκαμψίας που συνδέεται με την καθιστική ζωή.
Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση. Επειδή η ακαμψία της καρδιάς αρχίζει στα τέλη της μέσης ηλικίας, είναι καλύτερο να ξεκινήσει η σωματική άσκηση πριν από την ηλικία των 65 ετών, ενώ η καρδιά διατηρεί την πλαστικότητα και την ικανότητα να αναδιαμορφώνεται. Δεν υπάρχει φάρμακο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, έτσι η πρόληψη μέσω της άσκησης είναι το κλειδί.
Όσον αφορά το μυϊκό σύστημα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ συνέκριναν άνδρες ηλικίας 60-80 ετών, που είχαν ασχοληθεί με αντοχή υψηλού επιπέδου τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια, με άνδρες της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν τακτική ρουτίνα γυμναστικής.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology πριν λίγους μήνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο ομάδες είχαν ίσες δυνατότητες να αναπτύξουν μυς λόγω της σωματικής άσκησης. Συνεπώς και πάλι, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κανείς τη σωματική άσκηση.
Φυσικά, τονίζουν οι ερευνητές, η άσκηση δεν πρέπει να γίνει απότομα και σε μεγάλη ένταση. Άτομα που δεν έχουν ασκηθεί στο παρελθόν, πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακά με ήπια άσκηση και σταδιακά να αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ