Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι εξίσου ωφέλιμες για την υγεία με τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – αρκεί να περιέχουν υγιεινές τροφές.
Όπως έδειξε νέα έρευνα, και οι δύο μορφές δίαιτας συνδέονται με χαμηλότερη θνησιμότητα, σε σύγκριση με τις δίαιτες, που είναι υψηλές σε ανθυγιεινά λίπη και υδατάνθρακες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια αντιπροσωπευτική έρευνα του πληθυσμού των ΗΠΑ (US National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES) που διεξήχθη από το 1999 έως το 2014. Συνολικά, έγινε ανάλυση δεδομένων για τη διατροφή σε 37.233 ενήλικες, που ήταν μέσης ηλικίας 49,7 ετών και το 52,6% ήταν γυναίκες.
«Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι εξαιρετικά ευχάριστη και μπορεί να έχει αδύναμη επίδραση στο κορεσμό και συνεπώς να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση και παχυσαρκία», αναφέρουν οι ερευνητές. «Ταυτόχρονα, οι υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας, όπως οι επεξεργασμένοι κόκκοι και τα πρόσθετα σάκχαρα, παρέχουν περιορισμένη θρεπτική αξία και το υψηλό γλυκαιμικό τους φορτίο μπορεί να συσχετιστεί με υψηλή γλυκόζη και ινσουλίνη φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσλιπιδαιμία».
Από την άλλη, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας. Επίσης, οι υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, όπως για παράδειγμα, τα ελαφρώς ραφιναρισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ