Η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Regeneron έκανε γνωστό ότι ξεκινά δοκιμές φάσης 3 με το συνδυασμό δύο αντισωμάτων, που πιστεύει ότι μπορεί όχι μόνο να θεραπεύσει, αλλά ενδεχομένως και να προλαμβάνει τη μόλυνση.
Το κοκτέιλ των αντισωμάτων φέρει την ονομασία REGN-COV2 και η εταιρεία διεξάγει μελέτες σε δύο επίπεδα: Στο πρώτο, οι δοκιμές φάσης 3 αφορούν την πρόληψη της νόσου και θα πραγματοποιηθούν σε 100 τοποθεσίες των ΗΠΑ και αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 2.000 ασθενείς. Δηλαδή, θα διερευνηθεί αν η υπό δοκιμή θεραπεία προστατεύει από τον ιό άτομα, που έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον νοσούντα από COVID-19.
Παράλληλα, σε δεύτερο επίπεδο η εταιρεία μελετά τον ίδιο συνδυασμό για τη θεραπεία ασθενών, που είτε νοσηλεύονται λόγω της νόσου είτε όχι. Οι σχετικές μελέτες φάσης 2/3 θα περιλαμβάνουν 1.850 νοσηλευόμενους και 1.050 μη νοσηλευόμενους ασθενείς, και αναμένεται να διεξαχθούν σε 150 τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Χιλή.
Το REGN-COV2 αποτελείται από δύο αντισώματα – τα REGN10933 και REGN10987 – τα οποία προσδένονται στην πρωτεΐνη «ακίδα» (spike) του κοροναϊού, μέσω της οποίας ο ιός συνδέεται στον υποδοχέα ACE2 των ανθρωπίνων κυττάρων προκειμένου να τα επιμολύνει.
Τα αντισώματα που περιέχονται στο σκεύασμα REGN-COV2 είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, τα δύο πιο ισχυρά, μη ανταγωνιστικά και εξουδετερωτικά για τον ιό και επιλέχθηκαν από χιλιάδες ανθρώπινα αντισώματα που παράγονται από τα γενετικά τροποποιημένα (φέρουν ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα) ποντίκια VelocImmune της εταιρείας, αλλά και από ασθενείς που ανάρρωσαν από την COVID-19.
Το REGN-COV2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε ασθενείς με COVID-19 και πιθανότατα θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο νωρίτερα από ένα εμβόλιο. Μάλιστα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ηλικιωμένους ή ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, που συνήθως δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα εμβόλια. Η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ακόμα και όταν δημιουργηθεί ένα εμβόλιο έναντι του κορoναϊού, σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται καλά στο εμβόλιο ή σε νοσούντες ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η Regeneron δεν είναι η μόνη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να αναπτύξει ένα κοκτέιλ αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού. Στο ίδιο πεδίο διεξάγει δοκιμές η αμερικανική εταιρεία Eli Lilly με δύο διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα σε συνεργασία με δύο εταιρείες βιοτεχνολογίας τις Junshi Biosciences και Abcellera. Οι δοκιμές όμως είναι σε πιο αρχικό στάδιο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ