Δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε καν μήνα το πολύπαθο δελτίο τιμών φαρμάκων και το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να το “αντικαταστήσει”, εκδίδοντας διορθωτικό δελτίο.
Τα λάθη από την πρώτη στιγμή πολλά. Πριν ακόμα εκδοθεί υπήρξε σωρεία λαθών στους υπολογισμούς των τιμών φαρμάκων, κάποια βρίσκονταν ακόμη και πιο χαμηλά από τη χαμηλότερη της Ευρώπης. Τα λάθη αυτά αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από την επιτροπή, πριν την έκδοση του Δελτίου Τιμών (εδώ). Για να μη μίλησουμε για τη fast track διαδικασία διαβούλευσης, πριν ακόμη και από αυτό (εδώ).
Με την έκδοση του, βέβαια, το δράμα συνεχίστηκε. Αρχικά, ήταν ο υπολογισμός της ex factory τιμής για τα φάρμακα άνω των 200 ευρώ που έγινε με λάθος συντελεστή, καθώς και η παράλειψη αναγραφής ημερομηνίας ισχύος (εδώ). Αλλά και μετά από αυτό, οι Φαρμακαποθήκες διαπίστωσαν πως είχε “ψαλιδιστεί”,κατά 10 ημέρες, το χρονικό περιθώριο διάθεσης των αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκε μειώθηκε, δεδομένο που τους οδήγησε να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης του Δελτίου Τιμών στο ΣτΕ (εδώ).
Και μετά ήρθε το ΦΠΑ… Η αλήθεια είναι πως αρκετοί είχαν δει το διπλό συντελεστή ΦΠΑ στην ΥΑ που συνόδευε το Δελτίο Τιμών, ελάχιστοι, όμως, υποψιάστηκαν τι έκρυβε.
Όπως διαπιστώθηκε, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε μια μεταβολή του ΦΠΑ κάποιων σκευασμάτων σε υψηλότερο συντελεστή (13%). Η αύξηση αφορά, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, για περίπου 230 κωδικούς. Σε αρκετές, όμως, περιπτώσεις διαπιστωνόταν μια μετακίνηση σκευασμάτων σε διαφορετική δασμολογική κλάση από αυτή που αναγράφονταν στα έγγραφα που τα συνόδευαν κατά την εισαγωγή τους (εδώ).
Έτσι, υποβλήθηκαν νέες ενστάσεις, που εξέτασε και αυτή τη φορά η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας (εδώ).
Μετά τη συνεδρίαση, η ηγεσία κατέληξε στην απόφαση άμεσης έκδοσης, την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με την ανακοίνωση, Διορθωτικού Δελτίου Τιμών Φαρμάκων.
“Η διαδικασία [της τιμολόγησης] έγινε με βάση συγκεκριμένους κανόνες, απόλυτη διαφάνεια, συστηματική διαβούλευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες και ενδελεχή συζήτηση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν”, αναφέρει το υπουργείο υγείας.
Τονίζει, δε, ότι η μεσοσταθμική μείωση που επετεύχθη με το Δελτίο Τιμών ανήλθε σε 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370), ενώ η αύξηση αφορούσε μόνο αυτούς τους 230 κωδικούς “οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης”.
“Η αύξηση αυτή προέκυψε από τη μεταβολή του συντελεστή του ΦΠΑ από 6% σε 13% λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας να εναρμονιστεί με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημειώνει η Αριστοτέλους και εκτιμάει ότι στο Διορθωτικό Δελτίο Τιμών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των φαρμάκων με αυξημένες τιμές.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ