Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη
Επίκουρο καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρο του ΔΣ του ΓΝΑ «Η Ελπίς»
Ένα θέμα που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα στις μέρες μας μπαίνει στο μικροσκόπιο και μέσα από τα μάτια του ειδικού βλέπουμε τα θετικά στοιχεία, αλλά και τα σημεία που επιδέχονται διορθώσεις. Ένα εθνικό σύστημα υγείας, εκτός από την παροχή νοσοκομειακής φροντίδας, που χαρακτηρίζεται ως δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, περιλαμβάνει πλέον και τον θεσμό του προσωπικού-οικογενειακού γιατρού, που αποτελεί την πρώτη βαθμίδα στην παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε κάθε πολίτη.
Η δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ασφαλισμένου, που δεν είχε οργανωθεί όμως μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, αλλά και την υπερφόρτωση των νοσοκομείων, που έπρεπε να αναλάβουν και τον ρόλο της ΠΦΥ, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τους προϋπολογισμούς τους.
Ένα παράδειγμα για το πόσο μια κοινωνία έχει ανάγκη την ΠΦΥ είναι η δυσκολία με την οποία διαχειριστήκαμε την πανδημία, αφού όλο το βάρος της ενημέρωσης του πολίτη, της αντιμετώπισης των περιστατικών και του ειδικού εμβολιασμού μετατέθηκε στα νοσοκομεία, όπου ο πολίτης δεν είχε την προσωπική επαφή με την εξατομικευμένη συμβουλή.
Η ΠΦΥ, εκτός από την υποστήριξη της υγείας των πολιτών, αποτελεί παγκοσμίως το μέσο της εφαρμογής προγραμμάτων της δημόσιας υγείας, με την ανάληψη εμβολιασμών, προγραμμάτων πρόληψης χρόνιων νοσημάτων, της φυσικής αποκατάστασης των χρονίως πασχόντων και της ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών στο τελικό στάδιο νόσησης. Η ορθολογική οργάνωση της ΠΦΥ μειώνει σημαντικά το υγειονομικό κόστος. Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι μια σωστά οργανωμένη ΠΦΥ σώζει ζωές, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης.
Πρόσφατα, η Πολιτεία θεσμοθέτησε την έναρξη της ΠΦΥ στη χώρα μας και θα πρέπει τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι πολίτες να υποστηρίξουν τον θεσμό αυτό, που μόνο πλεονεκτήματα/θετικά μπορεί να προσφέρει.
Τα οφέλη
· Η απουσία, σήμερα, προσωπικών γιατρών οδηγεί τους πολίτες στα νοσοκομεία για απλά και περίπλοκα προβλήματα υγείας, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία στο σύστημα και ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ο προσωπικός γιατρός θα είναι, πλέον, εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και θα συνταγογραφούν φάρμακα δωρεάν, θα λαμβάνουν οδηγίες και, σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία, όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.
· Η εγγραφή γίνεται εύκολα, είτε μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), είτε αυτοπροσώπως σε δομή ΠΦΥ ή σε προσωπικό γιατρό, με τον ΑΜΚΑ του και, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς.
· Με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, π.χ. ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.
· Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι: α) Διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, συντονισμός και διασύνδεση με άλλους ειδικούς γιατρούς, καθώς και με τα νοσοκομεία αναφοράς, β) Υποστήριξη, προσανατολισμός και υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας, γ) Εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού, δ) Κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς γιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων, ε) Δημιουργία και τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού γιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.
· Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, δίνεται προτεραιότητα στους τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες κατά την παραπομπή τους στους γιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας. Αν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, θα έχει όλες τις παραπάνω συνέπειες στην αύξηση της συμμετοχής του σε φάρμακα και εξετάσεις.
Θέματα για επίλυση
Κάθε σχεδιασμός θα πρέπει να επιδέχεται διορθώσεις και προσαρμογές, για να εξασφαλίζεται η ποιοτική παροχή υπηρεσιών.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ