Σήμα κινδύνου εκπέμπει το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε Νοσηλευτικό Προσωπικό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π). Σειρά προτάσεων απέστειλε η Ομοσπονδία στον υπουργό Υγείας για την προσέλκυση και παραμονή αυτού στις δημόσιες δομές υγείας.
Στην Ομοσπονδία φθάνουν παράπονα και καταγγελίες για μη επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες δομές και μονάδεςυγείας της επικράτειας, ιδίως δε των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών. Η ομοσπονδία καταθέτει προτάσεις για το σύνολο ανεξαιρέτως του νοσηλευτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως κατηγορίας και σχέσης εργασίας, τους Επισκέπτες Υγείας, τις Μαίες και τους Μαιευτές, καθώς και τους Τραυματιοφορείς των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων:
1) Τη διασφάλιση της άμεσης και πραγματικής κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, κατ’ επιταγή των διατάξεων του άρθρου 103 του Συντάγματος.
2) Τη θέσπιση διάταξης νόμου με σκοπό τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στη νοσηλευτική υπηρεσία με ελαστικές μορφές εργασίας.
3) Τη διασφάλιση μόνιμης και συνεχούς πρόσβασης των υποψηφίων στους οικείους πίνακες επικουρικού προσωπικού μέχρι την πλήρη και ολοσχερή κάλυψη του συνόλων των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.
4) Την προτεραιοποίηση των αιτημάτων κινητικότητας του νοσηλευτικού προσωπικού (αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, μετακινήσεις) εφόσον η υπηρεσία υποδοχής συνιστά δομή που βρίσκεται σε άγονη και προβληματική ή νησιωτική περιοχή, κατά τους ορισμούς των κείμενων σχετικών διατάξεων.
5) Μισθολογική αναβάθμιση και επαύξηση της αμοιβής του χρόνου εργασίας κατά τις νυκτερινές ώρες ή επί επίσημων αργιών και εορτών. Η εισαγωγή της δέσμης των ως άνω προταθέντων κινήτρων αναμένεται να ενισχύσει το ενδιαφέρον και την επιθυμία των συναδέλφων για την κάλυψη ή και την παραμονή σε θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ανά την επικράτεια, ιδίως των δομών που εμφανίζουν σημαντικότατες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενδεικτικά μόνον να αναφέρουμε τα κάτωθι κενά οργανικών θέσεων, σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία που έχει λάβει η Ομοσπονδία από Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.:
▪ Στο Γ.Ν. Δράμας, σε σύνολο 258 οργανικών θέσεων ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτών και ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, υφίστανται 74 κενές οργανικές θέσεις, ήτοι το 28,50% των συνολικών οργανικών θέσεων.
▪ Στο Γ.Ν. Λασιθίου, σε σύνολο 215 οργανικών θέσεων ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτών, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και ΤΕ Μαιευτικής, υφίστανται 79 κενές οργανικές θέσεις, ήτοι το 36,75% των συνολικών οργανικών θέσεων.
▪ Στο Γ.Ν. Λειβαδιάς, σε σύνολο 151 οργανικών θέσεων ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτών και ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, υφίστανται 46 κενές οργανικές θέσεις, ήτοι το 30,40% των συνολικών οργανικών θέσεων.
▪ Στο Γ.Ν. Σάμου, σε σύνολο 81 οργανικών θέσεων ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτών, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και ΤΕ Μαιευτικής, υφίστανται 35 κενές οργανικές θέσεις, ήτοι το 43,20% των συνολικών οργανικών θέσεων.
▪ Στο Γ.Ν. Σύρου, σε σύνολο 68 οργανικών θέσεων ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτών και ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, υφίστανται 37 κενές οργανικές θέσεις, ήτοι το 54,40% των συνολικών οργανικών θέσεων.
▪ Στο Γ.Ν. Κομοτηνής, σε σύνολο 141 οργανικών θέσεων ΠΕ, ΤΕΝοσηλευτών, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ΤΕ Μαιευτικής, υφίστανται 51 κενές οργανικές θέσεις, ήτοι το 36,15% των συνολικών οργανικών θέσεων.
▪ Στο Γ.Ν. Ρόδου, σε σύνολο 238 οργανικών θέσεων ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτών και ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, υφίστανται 123 κενές οργανικές θέσεις, ήτοι το 51,70% των συνολικών οργανικών θέσεων.
Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία στην επιστολή τονίζει ότι τα στοιχεία είναι «αποκαλυπτικά της υφιστάμενης κατάστασηςαποδόμησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταρρίπτουν κάθε σχεδιασμό για ανθρωποκεντρική προσέγγιση και για εδραίωση του δημόσιου χαρακτήρα υγείας και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο περαιτέρω εφησυχασμού».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ