Η Ελβετία δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ παγκοσμίως για τη χρηματοδότηση της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ η Ελλάδα είναι εκτός των 40 πρώτων χωρών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στην 28η θέση, παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια.
Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2017 και προέρχονται από έκθεση του The Information Technology & Innovation Foundation. Το 2017, λοιπόν, η Ελβετία επένδυσε 0,76% του ΑΕΠ της στην πανεπιστημιακή έρευνα, περισσότερο από 3,7 φορές υψηλότερό από την κρατική και ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των ΗΠΑ.
Με ποσοστό 0,72%, η Δανία είχε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία με 0,64%. Παρόλο που οι ΗΠΑ βρίσκονται χαμηλά και υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά από την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κίνα και τη Ρωσία.
Η έρευνα οδηγεί στην καινοτομία, που με τη σειρά της οδηγεί σε μακροχρόνιες θέσεις εργασίας, που δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο. Η πανεπιστημιακή έρευνα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης με βάση την καινοτομία, τόσο μέσω της κατάρτισης επιστημόνων και μηχανικών, όσο και μέσω της δημιουργίας και της μεταφοράς γνώσεων.
Η έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστήμια έχει ιδιαίτερη σημασία για την καινοτομία, καθώς η αρχική έρευνα που εκτελείται συνήθως στα πανεπιστήμια χρησιμεύει στην επέκταση της συλλογής γνώσεων από την οποία ο ιδιωτικός τομέας αντλεί ιδέες και καινοτομία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ