Δωρεάν πρόσβαση στο σωτήριο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β (MenB-4C) σε βρέφη (≥6 εβδομάδων), παιδιά και ενήλικες που ανήκουν στις λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου», δίνει το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα θετικό βήμα εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η οποία δεν υπήρξε όμως αρκετά γενναία ώστε να το ολοκληρώσει, εξαλείφοντας την άνιση μεταχείριση των παιδιών όσον αφορά την προστασία της υγείας τους ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των γονέων.
Το πρόγραμμα καταρτίστηκε στη βάση σχετικής γνωμοδότησης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία έχει αποφανθεί πως τα περιστατικά στην χώρα μας είναι πολύ λίγα, σε σύγκριση με το υψηλό δημοσιονομικό κόστος σε περίπτωση αποζημίωσης του εμβολίου από τον ΕΟΠΥΥ.
Παρά ταύτα, οι Έλληνες παιδίατροι σε ποσοστό 66,9% και οι γονείς σε ποσοστό 88,5% αναγνωρίζουν τη Μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία (έρευνα Κ. Σουλιώτη), καθώς αποτελεί μια αιφνίδια, ύπουλη ως προς τα συμπτώματα και απειλητική για τη ζωή, λοίμωξη που εκδηλώνεται συχνά σε – κατά τα άλλα – υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημεία, με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1ός έτους.
Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι με τους οποίους συνομίλησε το Virus, εκτιμούν κατά συνέπεια ότι από πλευράς Δημόσιας Υγείας η απόφαση της Αριστοτέλους θα έχει μηδαμινή συνεισφορά στη μείωση των συνολικών κρουσμάτων και της θνητότητας, θέτοντας ταυτόχρονα εν αμφιβόλω το όφελος της ομολογουμένως υψηλής αυτής επένδυσης. Δεν διστάζουν, παράλληλα, να εκφράσουν την ενόχλησή τους για την παράλειψη κοινοποίησης της απόφασης στις ενώσεις τους. “Εμάς που κάνουμε εμβόλια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%” λένε χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά 8 κρούσματα της νόσου στη χώρα μας (Χίος, Βόλος, Σέρρες, Ιωάννινα, Χανιά, Ηράκλειο, Μυτιλήνη), ενώ πέρυσι 2 νήπια έχασαν τη ζωή τους και άλλα ακρωτηριάστηκαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων στη χώρα μας, μέχρι το 2020 τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και κατά 40% η θνητότητα εξαιτίας της νόσου.
Ω8ΛΔ465ΦΥΟ-9ΜΑ
9Ο7Η465ΦΥΟ-2ΒΦ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ