Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου. Τώρα μία νέα έρευνα δείχνει ότι πιο σημαντικά είναι τα ψάρια και τα φρούτα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η διακοπή κατανάλωσης αναψυκτικών. Η έρευνα παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο 19ο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) για τον γαστρεντερικό καρκίνο. Στην έρευνα πήραν μέρος 808 άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση και οι ερευνητές κατάφεραν να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες με τη βοήθεια ειδικού ερωτηματολογίου. «Βρήκαμε ότι άτομα που καταναλώνουν ψάρια και φρούτα, αλλά καθόλου αναψυκτικά, έχουν 86% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του εντέρου. Αν ακολουθούν έστω μία από τις τρεις αυτές συνήθειες, τότε ο κίνδυνος είναι περίπου 30% μικρότερος», ανέφερε η Naomi Fliss Isakov από το ιατρικό κέντρο Tel-Aviv Medical Center. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του εντέρου αναπτύσσεται από πολύποδες και συνδέεται με διατροφή που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσιες σε κόκκινο κρέας, αλκοόλ και τροφές με πολλές θερμίδες. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, από την πλευρά της ESMO, ο Dirk Arnold, o οποίος εργάζεται στο Ογκολογικό Ινστιτούτο CUF της Λισαβώνας, σημείωσε ότι «τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και έρχονται να προστεθούν και σε εκείνα άλλων μελετών που δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών και των συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Όμως, μένει να δούμε αν αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με μειωμένη θνητότητα και αν μία αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες θα είχε οφέλη στην υγεία και σε ποιο βαθμό». Πηγή: http://www.esmo.org/Press-Office/Press-Releases/Zoning-in-on-Specifics-of-Mediterranean-Diet-for-Colorectal-Health
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ