Ένα ευρύ φάσμα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψωρίαση, τον στιγματισμό έως τις συστάσεις λόγω πανδημίας, συζητήθηκε στη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, την 29η Οκτωβρίου.
«Νεότερα δεδομένα», επεσήμανε ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, συντονιστής Ιατρείου Ψωρίασης Νοσοσκομείου «Α.Συγγρός» Παντελής Παναγάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «έχουν αλλάξει την αντίληψη ότι η ψωρίαση είναι μία νόσος που εντοπίζεται μόνο στο δέρμα, στη διαπίστωση ότι η ψωρίαση είναι μια συστηματική νόσος που εκδηλώνεται και στο δέρμα.
Στην περίπτωση που ασθενής με ψωρίαση είναι θετικός σε COVID-19 ή έχει συμπτώματα COVID-19, το International Psoriasis Center (IPC) συνιστά τη διακοπή των ανοσοκατασταλτικών, σύμφωνα και με τις Κατευθυντήριες γραμμές τόσο από το AAD όσο και από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Δερματολογίας (ΕΤΑ).
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας ενεργού λοίμωξης, κατά τηνγενική σύσταση. Ωστόσο, τη τελική απόφαση για τη διακοπή ή όχι της θεραπείας με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λαμβάνει ο θεράπων ιατρός.
Επίσης, ο ασθενής δεν θα πρέπει να προχωρά στην διακοπή της θεραπείας του χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του. Μελέτες έχουν δείξει, διευκρίνισε ο κ. Παναγάκης, πως οι ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση έχουν υψηλότερο κίνδυνο συστηματικών συννοσηροτήτων, όπως αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Στήριξη χρειάζονται οι ασθενείς, κατά τον συνεργάτη του ΚΑΛΥΨΩ, Πάνο Κλαμπατσέα, ο οποίος εξήγησε ότι «η ψωρίαση συνδέεται με μία σειρά από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ικανές να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την αβεβαιότητα των εξάρσεων και των υφέσεων, την προσαρμογή της αγωγής του ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις αλλαγές στην εικόνα του σώματός του.»
«Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα έχει αυξηθεί. Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιστατικά χρόνιων παθήσεων αναμένεται να αυξηθούν κι αυτό οφείλεται στην υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, στα χαμηλότερα εισοδήματα, στη μικρότερη ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες, στο αυξημένο άγχος και στην υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής» τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΑΛΥΨΩ, Μαίρη Μικεδάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΚΑΛΥΨΩ παρέχεται διαρκής ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων με ψωρίαση, όπως διαβεβαίωσε η Συνεργάτης του ΚΑΛΥΨΩ, Μελίνα Σκούφου .
Ασθενείς έχουν δημιουργήσει ομάδες ώστε να μπορούν να εκφραστούν άφοβα και δημιουργικά, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, την κοινωνική αποστιγματοποίηση της νόσου και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Το ΚΑΛΥΨΩ εγκαινιάζει φέτος και την ομάδα δημιουργικής διαδικτυακής έκφρασης, η οποία θα διεξάγεται μία φορά το μήνα για ανθρώπους με ψωρίαση , από όλη την Ελλάδα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ