Skip to content

Πτώση 20% στους θανάτους λόγω απαγόρευσης του καπνίσματος

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους, κλειστούς χώρους πριν από μία δεκαετία στη Μεγάλη Βρετανία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο κατά 20%! Εμείς στην Ελλάδα ακόμη να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο…

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς, δημόσιους χώρους, όπως παμπς και εστιατόρια στην Αγγλία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 2007. Τα στοιχεία από την υπηρεσία Public Health England (PHE), που δημοσίευσε ο Guardian, δείχνουν ότι οι θάνατοι καπνιστών άνω των 35 ετών από έμφραγμα μειώθηκαν πάνω από 20% και από εγκεφαλικό περίπου κατά 14%.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν καμία αμφισβήτηση:

  • Την περίοδο 2007-09 καταγράφηκαν 32.548 θάνατοι από καρδιακή νόσο που αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ την περίοδο 2013-2015 ο αριθμός των θανάτων ήταν 25.777, δηλαδή, υπήρξε μείωση κατά 20,8%!
  • Αντίστοιχα, οι θάνατοι καπνιστών από εγκεφαλικό μειώθηκαν από 9.743 σε 8.334, ήτοι μείωση κατά 14,5%.

Ο επικεφαλής της PHE, Duncan Selbie, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ο νόμος έπαιξε ρόλο κλειδί στην αλλαγή κουλτούρας την τελευταία δεκαετία, ειδικά ανάμεσα στους νέους, μία αλλαγή που πρακτικά έσωσε χιλιάδες ανθρώπους από χρόνιες νόσους και πρόωρο θάνατο».

Πάντως, το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία στη Βρετανία, καθώς ένας στους έξι θανάτους αποδίδονται σε αυτό, δηλαδή, 79.000 θάνατοι το χρόνο! Ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορά άτομα με καρδιαγγειακή νόσο.

Ο αριθμός των ατόμων που καπνίζουν μειώθηκαν επίσης σημαντικά στη χώρα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα αναφέρουν ότι το ποσοστό των καπνιστών στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 17,2% σε 15,8% μέσα σε ένα χρόνο!

Δεν είναι όλα πάντως ρόδινα. Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι το κάπνισμα παραμένει μείζον πρόβλημα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέες γυναίκες και «γεννά» υγειονομικές ανισότητες. Άνεργοι ή άτομα με χειρωνακτική και περιστασιακή εργασία και άτομα χωρίς πτυχίο είναι 2 έως 3 φορές πιο πιθανό να καπνίζουν, σε σχέση με εκείνους που έχουν σταθερή εργασία και είναι πιο μορφωμένοι.

NHSΑντικαπνιστικός νόμοςΚάπνισμα

Σχετικά άρθρα

Comments (1)

  1. Καλό είναι να αναφέρεται και το link του επιστημονικού άρθρου που αναφέρεστε. Δίνει μεγαλύτερο κύρος στο κείμενό σας (όχι ότι αμφισβητώ τα αποτελέσματα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόταση του LSE για αλλαγές στην τιμολόγηση
“Λάβρος” κατά του ΕΟΠΥΥ σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...