Χρόνια τώρα ακούω από τις ίδιες τις διοικήσεις του ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει δραματική έλλειψη προσωπικού. Κι όμως, η σημερινή διοίκηση προχωρά ένα σημαντικό, αλλά σύνθετο έργο, ενώ αφενός δεν διαθέτει την εμπειρία και το προσωπικό να τη φέρει σε πέρας και αφετέρου, σε ένα χρόνο αναμένεται να… καταργηθεί!
Αναφέρομαι στο λεγόμενο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Όπως φανερώνει το όνομά του, είναι μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία είναι καταχωρημένα όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ιατρικά μηχανήματα, υλικά κ.ά.), που κατασκευάζονται ή διακινούνται στην ελληνική αγορά.
Πράγματι, είναι αδήριτη ανάγκη για τη χώρα μας να αποκτήσει ένα τέτοιο μητρώο, όπως έχουν ήδη από καιρό 28 ευρωπαϊκές χώρες. Η λειτουργία του είναι σημαντική, καθώς εκτός των άλλων, διασφαλίζει την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων, που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και τη διαφάνεια στις προμήθειες τέτοιων υλικών από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.
Η δημιουργία ενός τέτοιου μητρώου στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Μάλιστα, το μητρώο θεσπίστηκε το μακρινό… 2007 επί υπουργίας Δημ. Αβραμόπουλου και τη δημιουργία του ανέλαβε μία θυγατρική του ΕΟΦ, το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ), το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας & Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ).
Το ΕΚΑΠΤΥ λοιπόν ξεκίνησε δύο φιλόδοξα έργα:
Το πρώτο λοιπόν αναπτύχθηκε μετά από πολυετή προσπάθεια και τελικά είχαν εγγραφεί περισσότερα από 500.000 προϊόντα. Δηλαδή, οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου ξόδεψαν πολύτιμο χρόνο και χρήμα και καταχώρισαν δεδομένα σε αυτό το Μητρώο.
Στην πορεία των ετών, το μητρώο έμεινε σε ύπνωση, ώσπου φθάσαμε στο 2017, όταν αξιοποιήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στις συμβάσεις, που έκανε με τους παρόχους https://apps.eopyy.gov.gr.
Το 2017, η σημερινή διοίκηση του ΕΟΦ «ξύπνησε» από το χρόνιο λήθαργό της για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ασχολούνταν μόνο με τα φάρμακα και καλά έκανε αφού μόνο για αυτά έχει γνώση) και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2018 θα φτιάξει νέο μητρώο γιατί το παλιό έχει ελλείψεις και ατέλειες και ότι θα το εφαρμόσει το 2019. Το γνωστό ράβε ξήλωνε…
Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις του κλάδου εύλογα προειδοποιούσαν τους υπεύθυνους ότι το έργο είναι σύνθετο και δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 2-3 μήνες, όπως ήθελε ο ΕΟΦ. Οι προειδοποιήσεις τους έπεσαν στο κενό και η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε ακάθεκτη.
Προς την κατεύθυνση αυτή, οι υπεύθυνοι του οργανισμού ανέθεσαν σε μία ιδιωτική εταιρεία και έφτιαξε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Όρισαν, δε, με φιρμάνι τους ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου 2018 και ορίστηκε προθεσμία για την καταχώριση των ήδη εγγεγραμμένων προϊόντων (στο παλαιότερο μητρώο) μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Όπως σωστά καταλάβατε και συνηθίζεται στην Ελλάδα… η προθεσμία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα. Να σημειώσω εδώ ότι η απαίτηση του ΕΟΦ δημιουργεί τεράστιο κόστος στις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού η καταχώρηση όλων των προϊόντων και η επισύναψη όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών στο μητρώο απαιτεί εργασία πολλών μηνών. Το θέμα είχε μείνει παγωμένο μέχρι πρόσφατα, που ο ΕΟΦ επανήλθε με νεότερο φιρμάνι και όριζε νέα προθεσμία από την 1-10-2018 μέχρι και τις 31-1-2019.
Να σημειώσω ακόμη ότι κάθε καταχώρηση στο Μητρώο δεν θα συνεπάγεται την αυτόματη ανάρτηση σε αυτό. Ο ΕΟΦ έχει ενημερώσει ότι θα ελέγχονται όλες οι καταχωρήσεις από όργανα του ΕΟΦ πριν την τελική ανάρτησή τους, οπότε εύλογα αναρωτιέμαι: Έχει ο ΕΟΦ το αναγκαίο προσωπικό και την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι τέτοιο;
Αλλά ακόμη και ο ΕΟΦ διαψεύσει τους πάντες και καταφέρει μέσα στο 2019 να θέσει σε εύρυθμη λειτουργία μία χρηστική μορφή του μητρώου, αυτό θα έχει ζωή μόλις λίγους μήνες! Διότι το 2020 έχει οριστεί από την Ε.Ε. να τεθεί σε λειτουργία ένα Ενιαίο Μητρώο όλων των προϊόντων, που υπάρχουν στην Ευρώπη. Γιατί λοιπόν όλη αυτή η πρεμούρα για τη λειτουργία του Μητρώου;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ