“Πυροτέχνημα” αποδεικνύεται η εκδίωξη των εργολάβων από το ΕΣΥ, αφού στα περισσότερα νοσοκομεία οι ιδιωτικές εταιρείες στη φύλαξη, στην καθαριότητα, στη σίτιση και στον ιματισμό «ζουν και βασιλεύουν».
Κι αν η Αριστοτέλους επιρρίπτει την ευθύνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την παραμονή τους σε πολλά απ’ αυτά, στο Αττικό δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ναι, σωστά διαβάσατε. Στο νοσοκομείο που ανακοινώθηκε πανηγυρικά στις αρχές του χρόνου ότι τέθηκε σε λειτουργία υπερσύγχρονο συγκρότημα πλύσης και σιδερώματος που υπήρχε αλλά δεν χρησιμοποιούνταν (εδώ), η Διοίκηση προκήρυξε τον περασμένο Ιούνιο νέο διαγωνισμό (επισυνάπτεται) ύψους 60.000 ευρώ για την ανάδειξη εργολάβου που θα αναλάβει την πλύση του ιματισμού.
Τι συνέβη; Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα πλυντήρια στην πραγματικότητα υπολειτουργούν, λόγω υποστελέχωσης. Έτσι, μέρος του έργου εξακολουθεί να γίνεται από εργολάβο.
Μα, αν είναι αυτό το πρόβλημα, γιατί το Αττικό δεν προβαίνει στη σύναψη ατομικών συμβάσεων για την κάλυψη των σχετικών αναγκών; Εξάλλου η πολιτική ηγεσία ισχυρίζεται πως πρόκειται για win-win επιλογή, αφού οδηγεί το σύστημα σε εξοικονομήσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερες συνθήκες εργασίας στους υπαλλήλους.
Τι δικαιολογία υπάρχει αυτή τη φορά;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο διαθέτει σύστημα πλύσης και σιδερώματος με το οποίο μπορεί να καλύψει, πέρα από τις δικές του ανάγκες, τις ανάγκες και άλλων νοσοκομείων. Εκτιμάται, μάλιστα, πως η υπηρεσία αυτή με πλήρη στελέχωση θα έφερνε “ζεστό” χρήμα στα κρατικά ταμεία, ύψους 190.000 ευρώ το χρόνο.
ΩΦ1Ζ4690ΩΔ-7Γ3
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ