Προσπάθεια να στηθούν «τείχη» στη φροντίδα των διαβητικών ασθενών, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, «βλέπουν» οι γενικοί γιατροί.
Όπως καταγγέλλουν, εν μέσω δραματικών εξελίξεων για το σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), διενεργείται διάλογος από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) χωρίς τους φορείς της Γενικής Ιατρικής. Οι τελευταίοι, όμως, θεωρητικά τίθενται στο επίκεντρο της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία βασίζεται στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, κυριότερη ίσως λειτουργία του οποίου είναι η διαχείριση των συνήθων χρόνιων νοσημάτων στην κοινότητα.
«Κάθε συζήτηση πάνω στο σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) απαιτεί εισροές από όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή: γενικούς ιατρούς και επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ, καθώς και από εξειδικευμένους στο ΣΔ ιατρούς (παθολόγους, παιδιάτρους με εξειδίκευση στο ΣΔ και ενδοκρινολόγους), ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας της κοινότητας ή/ και των νοσοκομείων που ενέχονται. Παράλληλα απαιτεί τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών με ΣΔ. Μόνο έτσι δυνατόν να προχωρήσουμε στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους διαβητικούς ασθενείς, που αποτελεί το ζητούμενο παγκόσμια» επισημαίνει σχετικά η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ).
«Βέλη» κατά της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας
Η απουσία εκπροσώπησης του κλάδου από τον προαναφερόμενο διάλογο, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους γενικούς γιατρούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι επιχειρείται η περιχαράκωση της φροντίδας των ατόμων με διαβήτη. Η επίθεση της ΕΛΕΓΕΙΑ στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), με αφορμή πρόταση της τελευταίας στο ΚΕΣΥ είναι χαρακτηριστική του εκνευρισμού που επικρατεί στους γενικούς γιατρούς.
«Ενώ η ίδια (σ.σ. ΕΔΕ) παραδέχεται πως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών “επιβάλλεται η βελτίωση των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας των διαβητικών ασθενών”, ουσιαστικά καταλήγει πως η λύση για τα προβλήματα στη διαχείριση του ΣΔ θα προέλθει από τη θέσπιση επίσημης εξειδίκευσης στο Σακχαρώδη Διαβήτη για παθολόγους και παιδιάτρους, το πλαίσιο της οποίας οριοθετεί» αναφέρει η ΕΛΕΓΕΙΑ, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση της πρόκλησης που θέτει ο ΣΔ απέχει πολύ από την απλή αναβάθμιση της εξειδίκευσης στο ΣΔ που προτείνεται.
«Η πρόταση αυτή, δύναται να εκληφθεί από κάποιους και ως προσπάθεια εκ μέρους της (σ.σ. ΕΔΕ) να στηθούν τείχη στη φροντίδα των διαβητικών ασθενών, ενώ παγκόσμια η τάση είναι ακριβώς η αντίθετη. Να πέσουν τα τείχη που οι ασθενείς αντιμετωπίζουν» συμπληρώνει, υπενθυμίζοντας ανάλογες στάσεις που έχουν επιδείξει άλλες επιστημονικές εταιρείες κατά το παρελθόν, όπως η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στη διαχείριση της ΧΑΠ.
Η ηγεσία της ΕΔΕ, πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστική, υπογραμμίζοντας σε σημείωμά της προς την ΕΛΕΓΕΙΑ (21/2/2017) πως «δεν στρέφεται με την πρόταση της ενάντια στην μετεκπαίδευση των Γενικών Ιατρών στο ΣΔ», σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο των Γενικών Ιατρών στη διάγνωση του ΣΔ και στην έναρξη ιατρικής φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας και πως υποστηρίζει την κατοχύρωση της μετεκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών στο ΣΔ και μάλιστα την επέκταση του χρονικού διαστήματος σε 6 μήνες για την καλύτερη δυνατή μετεκπαίδευση τους».
Παρά ταύτα, η ηγεσία της ΕΛΕΓΕΙΑ επιμένει στις θέσεις της (επισυνάπτονται) εκτιμώντας ότι οι προτάσεις της ΕΔΕ δημιουργούν κενά στη φροντίδα.
«Κάθε διαβητικός ασθενής πρέπει να μπορεί να λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα, την κατάλληλη στιγμή, από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας και στην κατάλληλη δομή» τονίζει καταλήγοντας.
τελικο_ΘΕΣΕΙΣ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ