Ένα ρομπότ θα αναλάβει την φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων στο σπίτι στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί η 5η ΥΠΕ. Πρόκειται για ένα δείγμα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης που στόχο έχει την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Το ρομπότ «Νάρι» εντάχθηκε στο δυναμικό της 5ης ΥΠΕ, καθώς συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο Καινοτομίας SHAPES: “Smart and Healthy Ageing through People Engaging in supportive Systems”. Σε ρόλο φροντιστή το ρομπότ μπορεί να συνοδεύει τον ηλικιωμένο άτομο με δική του εντολή στα Ελληνικά, έχοντας τη δυνατότητα να αναγνωρίζει χώρους. Σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να ειδοποιήσει και να ζητήσει βοήθεια, καθώς ακόμη και να προσφέρει ψυχαγωγία, σύμφωνα με το trikalaenimerosi.gr.
Η εφαρμογή του ρομπότ τίθεται σε πιλοτική δοκιμή για την εξατομίκευση και τη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας σε πολίτες άνω των 65 ετών, με χρόνια νοσήματα ή/και κινητικά προβλήματα, τόσο στο σπίτι τους όσο και κατά τη μετακίνησή τους σε διάφορους προορισμούς. Αξιοποιώντας πόρους του Προγράμματος Horizon 2020 – Innovation Action – Grant Agreement 857159, η ερευνητική ομάδα της 5ης ΥΠΕ εξετάζει ψηφιακές καινοτόμες λύσεις φροντίδας, συσκευών IoT και wearables μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου SHAPES.
Στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος υπηρεσιών φροντίδας και ψηφιακών για την ενδυνάμωση του ασθενή στην αυτοδιαχείριση της κατάστασής του καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών των επαγγελματιών υγείας / φροντίδας που τον παρακολουθούν, κάνοντας χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Αποβλέποντας στην επιτυχία η 5ης ΥΠΕ έχει εκπονήσει τα κατάλληλα πρωτόκολλα μελέτης τα οποία έχουν ήδη λάβει και την έγκριση από το αρμόδιο Επιστημονικό Συμβούλιου. Άξιο λόγου είναι ότι η η 5η Υγειονομική Περιφέρεια εκπονεί πλήθος Ευρωπαϊκών Έργων Έρευνας και Καινοτομίας στην Ηλεκτρονική Υγεία εδώ και μια δεκαετία σε διάφορους τομείς όπως είναι Ολοκληρωμένη Φροντίδα, Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Κυβερνοασφάλεια, Καινοτόμες Διαδικασίες Προμηθειών, κ.λπ. Όσο αφορά στο SHAPES θεωρείται έργο ορόσημο της ΕΕ. Ήδη η 5η ΥΠΕ έχει αξιοποιήσει με τη συνεργασία 36 εταίρων από 14 χώρες πόρους περίπου 21 εκατομμυρίων ευρώ για συνολική διάρκεια 48 μηνών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ