Δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι οι απαγορεύσεις που επιβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Αντιπηκτικά, παιδιατρικά εμβόλια, χάπια για το διαβήτη, ενέσιμα για την οστεοπόρωση, φάρμακα για την ακράτεια, μεταξύ άλλων, είναι μόνιμα σε έλλειψη (επισυνάπτεται λίστα).
«Αυτό σημαίνει ότι εδώ και τριάμισι χρόνια είτε δεν τα έχω βρει ποτέ είτε κατάφερα να τα βρω πολύ δύσκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα forsteo και prolia για την οστεοπόρωση αλλά και το αντιπηκτικό xarelto των 15 και 20 mg» αναφέρει η Μ. Οικονομοπούλου που διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά.
Συχνά οι φαρμακαποθήκες δεν απαντούν καν στις κλήσεις, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να απευθύνονται απευθείας στις εταιρίες για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους, οι οποίες όμως βάζουν όρους και προϋποθέσεις.
«Για να προμηθευτώ ένα φάρμακο που κοστίζει 15 ευρώ, με υποχρεώνει να κάνω παραγγελία 150 ευρώ, για να το πάρω. Αλλιώς δεν το φέρνει. Έτσι αναγκάζομαι να αγοράσω και άσχετα πράγματα και τα πληρώνω τοις μετρητοίς. Αρκετές φορές έχω βρει φάρμακα που μου έλειπαν από συναδέλφους σε Σέρρες και Κατερίνη» λέει η Ν. Μπιτζελή που διατηρεί φαρμακείο στη Νεάπολη. «Έχω σοβαρό πρόβλημα με τα φάρμακα prolia για οστεοπόρωση, keppra των 500 mg για επιληψία και betmiga των 50 mg για ακράτεια. Αυτό το τελευταίο δεν έχει και αντίγραφο. Έχω ένα-δύο περιστατικά κάθε μήνα» συμπληρώνει.
Για τον Π. Φωτιάδη που διατηρεί φαρμακείο στην Περαία, η απευθείας εξυπηρέτηση των φαρμακείων δεν είναι κακή πρακτική, απλώς, από τη στιγμή που θα σταλεί η παραγγελία, απαιτούνται τρεις μέρες για να εκτελεστεί. «Στο διάστημα αυτό το φάρμακο παραμένει σε έλλειψη. Αντίθετα η φαρμακαποθήκη, εάν το έχει, μπορεί να το προμηθεύσει άμεσα» σημειώνει.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι φαρμακοποιοί καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μόνο ένα σκεύασμα, που το μοιράζονται 2-3 ασθενείς μαζί.
«Υπήρχε μήνας που είχα μόνο ένα κουτί betmiga. Το άνοιξα και μοίραζα ανά 10 χάπια σε τρεις ασθενείς, για να μην τους αφήσω ακάλυπτους, μέχρι να βρω κι άλλο κουτί. Μάλιστα, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι καν δηλωμένο στον ΕΟΦ ότι είναι σε έλλειψη» εξηγεί ο κος Φωτιάδης.
Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, παρά την εναγώνια αναζήτηση οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να βρουν ή να παραγγείλλουν το σκεύασμα που χρειάζεται ο ασθενής τους και του επιστρέφουν τη συνταγή, προτείνοντας – όταν αυτό είναι εφικτό – να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί μετά από επίσκεψη στο γιατρό του.
«Οι κατηγορίες των ασθενών που δυσκολεύονται περισσότερο είναι οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς, διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν θεραπεία. Δεν έχουν πολλές εναλλακτικές. Επιπλέον και οι γιατροί δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τη θεραπεία των ασθενών τους» λέει η κ. Οικονομοπούλου.
Γιατί δεν αποδίδουν οι τακτικές του ΕΟΦ
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) τονίζει πως η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς φάρμακα που οι φαρμακοποιοί τα θεωρούσαν δεδομένα πλέον δεν τα βρίσκουν. Όπως εκτιμά, για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνονται οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές τους.
Σύμφωνα με την κα Μπιτζελή αιτία είναι η χαμηλή τιμή των φαρμάκων στη χώρα μας. «Όσο πέφτει η τιμή τους, δεν υπάρχει όφελος για την εταιρεία, οπότε δεν τα διαθέτει στην ελληνική αγορά αλλά στο εξωτερικό, όπου τα πουλά ακριβότερα. Οι εταιρείες κοιτάζουν την τσέπη τους κι όχι το όφελος του ασθενούς. Επίσης η φαρμακαποθήκη θέλει να βγάλει κέρδος. Από το φαρμακοποιό θα κερδίσει ένα 7%, ενώ, αν κάνει εξαγωγή φαρμάκων, 100%. Συνεπώς τα εξάγει» επισημαίνει. «Το σοβαρό πρόβλημα είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν εταιρείες και φαρμακαποθήκες και από τις οποίες κερδίζει και το κράτος, αφού εισπράττει το ΦΠΑ και δεν χρειάζεται να τον επιστρέψει» τονίζει από την πλευρά του ο κος Φωτιάδης.
Για τον ΦΣΘ, η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει, καθώς έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς, για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και, μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά.
«Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από έναν χρόνο» εκτιμά ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης. Η μακροχρόνια απαγόρευση, όπως εξηγεί, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αποθήκευση των φαρμάκων από τους εξαγωγείς. «Θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξαγάγουν» λέει ο κ. Ευγενίδης.
PINAKAS FARMAKON SE ELLEIPSH 041217
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ