Ενέργειες που αρχίζουν άμεσα στο πλαίσιο της Εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο συζητήθηκαν σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Δυο παρεμβάσεις ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας την αποζημίωση βιοδεικτών και την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς αντάλλαξαν απόψεις τους σχετικά με τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καλύτερη διαχείριση και φροντίδα των ασθενών.
Η συμμετοχή όλων καταδεικνύει την σημασία του προβλήματος όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΦΕΕ τόνισε την διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης σε νέες και καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες και υπογράμμισε στα λεγόμενά του την δέσμευση των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ να συνεχίσουν να επενδύουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη νέων θεραπειών και λύσεων, με στόχο την γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση στις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες.
Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ζητώντας η συζήτησης να καθιερωθεί ως θεσμός. Ο κ΄. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, αλλά απαιτεί τη διατομεακή συνεργασία και συντονισμό με άλλα Υπουργεία. Επιπλέον, δεσμεύθηκε να επαναλάβει τη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο πρωθυπουργού, ενισχύοντας τη σημασία του διαλόγου.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός σε δύο κρίσιμες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο: Τον καθορισμό ξεχωριστού προϋπολογισμού για την αποζημίωση βιοδεικτών, μια κίνηση που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ασθενείς, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση, όσο και για το σύστημα υγείας, μέσω της βέλτιστης κατανομής των πόρων. Επίσης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ένα διαχρονικό αίτημα των φορέων υγείας. Προσδοκία αποτελεί η συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των ογκολογικών περιστατικών.
Από την μεριά του ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Μόνιμο μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας (SANT), Νίκος Παπανδρέου, έθιξε το ζήτημα της έλλειψης βασικών φαρμάκων. Ο ευρωβουλευτής τάχθηκε υπέρ της παραγωγής τους σε ευρωπαϊκό έδαφος και υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου που θέλουμε να γίνουν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά.
Τι υποστηρίζουν οι ασθενείς
Εκπροσωπώντας τους ασθενείς ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας Γιώργος Καπετανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο καρκίνος πραγματικά είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αλλά για πρώτη φορά έχουμε πρόοδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Χρειαζόμαστε εντούτοις περισσότερη στήριξη, οικονομική ίσως, για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Χρειάζεται η συστράτευση όλων των φορέων για να προσχωρήσουν οι αλλαγές και ένα Εθνικό σχέδιο θα μπορούσε να φέρει τη χώρα ποιο μπροστά. Ήδη 20 χώρες της Ευρώπης έχουν Εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Χρειάζεται επίσης να βρεθεί χρηματοδότηση για να στηριχθεί από το σχέδιο.»
Επίσης ο γενικός γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες πρόσθεσε ότι «Αυτό μου μας ενδιαφέρει στη σημερινή συζήτηση είναι ποιος σχεδιασμός γίνεται για την εφαρμογή των παρεμβάσεων, αλλά και η παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Τα Εθνικά σχέδια είναι πολύ σημαντικά, όπως και η διαδικασία που ακολουθείται για την εφαρμογή τους».
Προτεραιότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο και την επιστημονική κοινότητα
Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «…το ζητούμενο είναι η κατάλληλη φροντίδα, στον κατάλληλο ασθενή με το κατάλληλο κόστος(…)Τα σχέδια δράσης είναι σημαντικά, αλλά θα πρέπει να γίνεται και η σωστή τους εφαρμογή και υλοποίηση, με συγκεκριμένους άξονες.»
Από την επιστημονική οπτική η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος Ζένια Σαριδάκη προέβλεψε ότι «Όταν προχωρήσει η ψηφιοποίηση και οι βιοδείκτες, θα έχουμε μια κοσμογονία στην Ελλάδα, θα έχουμε πρωτογενή δεδομένα και θα αλλάξει γενικότερα η πολιτική διαχείρισης της νόσου..»
Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης τόνισε ότι «Προφανώς το σχέδιο πρέπει να εστιάζει σε όλους τους τομείς, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση. Ακόμη, δεν χρειάζεται μόνο να εφαρμοστεί, αλλά είναι απαραίτητο και να παρακολουθείται η πορεία του.»
Ενδεικτική ήταν και η επισήμανση του ταμία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστή της Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα Ελευθέριου Ζέρβα που έκανε αναφορά στην αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου, σχολιάζοντας «Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίσουμε στον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο.»
Από την μεριά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Γιώργος Βασιλόπουλος πρότεινε μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων και των βιο-ομοειδών.
Σχετικά με τους βιοδείκτες η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής Ελένη Κουρέα είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι κάτω από το 1% της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά προσφέρει τεράστια εξοικονόμηση. Είναι σημαντική η πρόσβαση των ασθενών στους βιοδείκτες, αλλά και η άμεση συνταγογράφηση και εκτέλεσή τους, κάτι που επιταχύνει τη διάγνωση».
Ποια μέτρα προτείνει η φαρμακοβιομηχανία
Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανία η πρόεδρος του PIF και Πρόεδρος και CEO της Abbvie για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας σημείωσε πως είναι σημαντική η πρωτοβουλία για τους βιοδείκτες και ειδικά στον καρκίνο, όπου κάθε μέρα μετράει. «Το ζητούμενο, όμως, είναι πως θα κάνουμε ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, ειδικά στην ελληνική αγορά, και πώς μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες στα ογκολογικά συμβούλια για να μην περιμένουν οι ασθενείς μήνες για να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους. Κομβικής σημασίας είναι επίσης η αποζημίωση και τη χρηματοδότηση των νέων φαρμάκων που αλλάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η αξία αυτών των φαρμάκων πρέπει να αναγνωριστεί», σημείωσε στην παρέμβασή της η κα Μπαρμπετάκη.
Ο γενικός διευθυντής της Amgen Hellas Danny Donkers, σημείωσε πόσο σημαντική είναι η φροντίδα των ασθενών και πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα για αυτούς. «Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να έχουν αυτόν τον προσανατολισμό» είπε.
Με την σειρά του ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Φαρμασέρβ – Λίλλυ ΑΕΒΕ, Σπύρος Φιλιώτης, εξέφρασε την ανησυχία του για το πως αντιμετωπίζεται το θέμα του φαρμάκου, ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχουμε μια κατάσταση δύο ταχυτήτων και οι ασθενείς που θα μπορούν να πληρώσουν το φάρμακό τους θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, ενώ οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν, όχι. Πρέπει πραγματικά να βρούμε μια λύση σε αυτό».