Τα κακώς κείμενα από την εφαρμογή του Clawback εξακολουθούν να υφίστανται με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ. Ρύθμιση της στρεβλής κατάστασης ζητά από την Πολιτεία ο σύνδεσμος, γιατί κινδυνέυει η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς από την απειλούμενη βιωσιμότητα εταιριών.
Ο ΣΕΙΒ τονίζει σχετικά με τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα και τα Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής οριζόταν πως η υπέρβαση του ορίου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ (Clawback) για την προμήθεια αυτών των προϊόντων θα κατανεμόταν αναλογικά μεταξύ των συμβεβλημένων παρόχων του Οργανισμού.
Ωστόσο εξαιρέθηκαν οι κυριότερες από πλευράς όγκου και δαπάνης κατηγορίες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, γεγονός που δεν είναι σύμφωνο με την συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης και αναλογικότητας. Πλέον, το βάρος πέφτει στις πλάτες των εισαγωγέων «ανεξάρτητα από εάν έχουν υπογράψει σύμβαση ή εάν η δαπάνη έχει προκληθεί από τις συμβάσεις άλλων παρόχων πλην του εισαγωγέα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του συνδέσμου.
Η επιμήκυνση του Clawback θέτει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα «καθώς δεν επιτρέπει κανενός είδους προβλεψιμότητα».Ο ΣΕΙΒ χαρακτηρίζει παραλογισμό την καταβολή χρημάτων για την υπέρβαση δαπάνης μόνο από εισαγωγείς (που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αλλ’ ούτε έχουν εισπράξει κανένα ποσό από τον ΕΟΠΥΥ) και όχι αναλογικά από παρόχους που έχουν συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό και έχουν εισπράξει την αποζημίωση. Ο σύνδεσμος διαμαρτύρεται γιατί με αυτό το τρόπο ο κλάδος βαρύνεται με την κερδοφορία άλλων και σε κάποιες περιπτώσεις με ζημία των εταιρειών».
Επιπλέον, απειλείται η συνέχιση της δραστηριοποίησής τους εξαιτίας της απρόβλεπτης και δυσβάστακτης κατά καιρούς επιβαλλόμενης «επιστροφή» χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, μετέωρο παραμένει το ζήτημα του προϋπολογισμού για τα αναλώσιμα του διαβήτη που μειώθηκε το 2021, ενώ οι ασθενείς αυξάνονται οπότε και το clawback αναμένεται να αυξηθεί.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως έχει υπολογίσει ο ΣΕΙΒ, το Clawback σε βάρος των εισαγωγέων φθάνει το 40% (στις ήδη χαμηλές τιμές που προκύπτουν από τον Μέσο Όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης). Κάποιες επιχειρήσεις εισαγωγών υλικών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχουν καταφύγει σε ένδικες διαδικασίες.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Δημήτρης Νίκας, τονίζοντας ότι «το μήνυμα προς τον κλάδο και την επιχειρηματική δραστηριότητα, από την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει, είναι πλήρως αντιαναπτυξιακό, αλλά και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι ένα μήνυμα ανασφάλειας για τις πραγματικές τους ανάγκες που ο κλάδος ενδέχεται να μην μπορεί να καλύψει».
Αιτήματα του ΣΕΙΒ είναι :
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ