Τα υψηλά ποσοστά αποθεραπείας στην πενταετία πάνω από 95% για τους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου που έχουν πρώιμη διάγνωση επεσήμανε ο επικεφαλής του επιστημονικού και κλινικού σχεδιασμού του προγράμματος Πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου κ. Χρήστος Κοντοβουνήσιος. Με αφορμή πρακτικά ζητήματα για την διενέργεια του self test, ο ιατρός εξήγησε στο Virus.com.gr ότι το πρόγραμμα στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών ασθενών σε πρώιμο στάδιο.
Απαντήσεις σε απορίες για τη διενέργεια του self–test πλαίσιο του προληπτικού προγράμματος και χρήσιμες πληροφορίες για την διαδικασία του ελέγχου μας έδωσε ο κ.Χρ. Κοντοβουνήσιος MD, PhD, FACS, FRCS, Συντονιστής Διευθυντής Β Χειρουργικού Τμήματος ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Χειρουργός Εντέρου – Όρθου The Royal Marsden NHS Foundation Trust London, The Chelsea and Westminster NHS Foundation Trust London, Ε. Αναπληρωτης Καθηγητής Χειρουργικής – Department of Surgery and Cancer Faculty of Medicine Imperial College London.
Για την διενέργεια του τεστ είναι αναγκαία μια κένωση οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα. «Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία» όπως στην κολονοσκόπηση διευκρίνισε ο κ. Κοντοβουνήσιος. « Κάθε τεστ έχει κάποιες οδηγίες , θα πρέπει ο κάθε πολίτης να διαβάζει τις οδηγίες μη τυχόν υπάρχει κάποια μικρή οδηγία, η οποία είναι διαφορετική από άλλο τεστ» σημείωσε ο ιατρός, σχολιάζοντας ότι ακολουθείται με η λογική των self test για την covid-19 που απαιτούσαν διαφορετικούς χρόνους κατά την λήψη δείγματος. Σημειώνεται ότι τα τεστ έχουν ελεγχθεί από Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ όπως και από διεθνείς οργανισμούς.
Εάν βγει θετικό δεν πρέπει να αγχωθούμε: «Το τεστ αυτό δεν είναι για θετικότητα σε κακοήθεια σε καρκίνο. Το τεστ αυτό είναι θετικό στην ανίχνευση αίματος μέσα στα κόπρανα. Το ότι έχει κάποιος αίμα στα κόπρανα η απάντηση δεν είναι ότι έχει κακοήθεια. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχει αίμα στα κόπρανα είναι γιατί έχουν κάποια καλοήθεια, σημαίνει μια πάθηση που μπορεί να είναι παραδείγματος χάρη αιμορροΐδες, μια ραγάδα, δηλαδή μια πληγή στο δέρμα του πρωκτού ή μπορεί να έχει μια φλεγμονή στο έντερο. Άρα η παρουσία αίματος στα κόπρανα είναι ως επί το πλείστον για μη κακοήθεια, για μη καρκίνο. Είναι ένα ς τρόπος που έχουμε αυτή τη στιγμή και ακολουθείτε από άλλα ευρωπαϊκά και μη κράτη για να ανιχνεύσουμε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα γιατί όλο αυτό γίνεται για ασυμπτωματικούς αρρώστους έτσι ώστε να μπορούμε να τους καθοδηγήσουμε να κάνουν μια κολονοσκόπηση» αποσαφνίζει ο κ . Κοντοβουνήσιος.
Όταν υπάρχει ασάφεια για το αποτέλεσμα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις οδηγίες χρήσεως. «Το πιο ασφαλές είναι να το πάρουμε σαν θετικό και να ενημερώσουμε εκεί που το αγοράσαμε» επισημαίνει ο ιατρός, υπενθυμίζοντας το ανάλογο παράδειγμα με τα covid tests. Καθώς το υπουργείο έχει εγκρίνει δυο με τρία διαφορετικά τεστ για την διαδικασία «πρέπει να διαβάσουμε αυτή τη λεπτομέρεια» αναφέρει ο κ. Κοντοβουνήσιος για τις οδηγίες.
«Θα πρέπει να καταγραφεί το αποτέλεσμα, η θετικότητα. Αυτή η πληροφορία πηγαίνει κεντρικά στο Υπουργείο Υγείας. Μετά πάλι θα ενημερωθεί ο πολίτης για να πάει στο επόμενο βήμα που είναι η επαφή, το ραντεβού με τον ειδικό, τον γαστρεντερολόγο» εξηγεί ο ιατρός για την παραπομπή στον ειδικό.
«Ο γαστρεντερολόγος είναι η ειδικότητα η οποία σχετίζεται απόλυτα με τέτοιου είδους προβλήματα που σημαίνει ότι θα μπορέσει να εξετάσει τον άρρωστο, θα εξετάσεις την περιοχή. Επίσης θα πάρει ένα ατομικό και οικογενειακό ιστορικό για να μπορέσει να καταλάβει και από τα άλλα συμπτώματα που έχει ο άρρωστος εάν κάτι συνδυάζεται με όλη την παρουσία αίματος ή όχι. Και θα αποφασίσει πόσο άμεσα πρέπει να γίνει η κολονοσκόπηση» σημειώνει ο κ. Κοντοβουνήσιος.
Σύμφωνα με την φιλοσοφία του σχεδιασμού, όπως διευκρίνισε ο γιατρός «δεν μπορείς από το τεστ να πας κατευθείαν στην κολονοσκόπηση, θα πρέπει να υπάρχει ένας ειδικός γιατρός όπως είναι ο γαστρεντερολόγος, ο οποίος θα πρέπει να αξιολογήσει και εάν υπάρχουν κάποια άλλα προβλήματα που έχει ο πολίτης, που ενδεχομένως θα πρέπει να λυθούν πρώτα αυτά πριν κάνει την κολονοσκόπηση. Υπάρχουν πολίτες που έχουν προβλήματα υγείας που είναι πιο σοβαρά και πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν μας».
Ο γιατρός σχολίασε ότι πρόκειται για «ένα είδος screening με την έννοια ότι το σωστό είναι να σε εξετάσει κλινικά, με τα χέρια και να δει την περιοχή». Κατά την κλινική εξέταση ο γαστρεντερολόγος κάνει τις σωστές ερωτήσεις για το ιστορικό, τα φάρμακα που λαμβάνει ο εξεταζόμενος για να μπορέσει ο ιατρός να προσαρμόσει και να προετοιμάσει τον ασθενή για τη εξέταση. Μετά την εξέταση και με βάση τα αποτελέσματα θα δοθούν οδηγίες το πόσο συχνά επαναλαμβάνει.
Ενθαρρυντικοί είναι οι αριθμοί εφόσον άμεσα εντοπιστεί καρκίνος, επισημαίνει ο γιατρός τονίζοντας ότι «η κολονοσκόπηση είναι ο πλέον ενδεδειγμένο τρόπος» εντοπισμού κακοήθειας. «Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας για τον καρκίνο εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται ο καρκίνος, όσο πιο πρώιμος είναι ο καρκίνος τόσο πιο καλά είναι τα ποσοστά επιβίωσης, δηλαδή για ένα εξαιρετικά πρώιμο στάδιο τα ποσοστά αποθεραπείας στην πενταετία είναι πάνω από 95%. Εάν όμως ένας καρκίνος είναι προχωρημένος είτε τοπικά είτε έχει μεταστάσεις τότε αλλάζει πάρα πολύ η επιβίωση. Γι’ αυτό η επιτυχία των προγραμμάτων της πρόληψης είναι η ανεύρεση ανθρώπων που έχουν κάτι πάρα πολύ πρώιμα. Αυτό είναι το νόημα και η επιτυχία» υποστηρίζει ο κ. Κοντοβουνήσιος.
Όσο για τους φαρμακοποιούς που θα έρθουν άμεσα σε επαφή με τους υποβαλλόμενους στο τεστ θα βοηθούσε να ενημερώνουν πως το θετικό τεστ δεν σημαίνει κακοήθεια, αλλά είναι θετικό για παρουσία αίματος, ώστε να μην αγχωθεί ο εξεταζόμενος, όπως επισημαίνει ο κ. Κοντοβουνήσιος. Την στιγμή παραλαβής του τεστ ο φαρμακοποιός καλό θα είναι να ελέγξει εάν ο εξεταζόμενος είναι άνθρωπο ηλικιωμένος ή με ειδικές ανάγκες να προθυμοποιηθεί να του εξηγήσει την διαδικασία πως πρέπει να την κάνει.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ