Οι επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, εντοπίζοντας μια μετάλλαξη που δίνει αντοχή των καρκινικών κυττάρων στις νέες ισχυρές αντικαρκινικές θεραπείες (αναστολείς της PARP), όπως το φάρμακο Lynparza της AstraZeneca.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς είναι πιθανό να αναπτύξουν αντίσταση στη θεραπεία με αναστολείς της PARP και έτσι να επιτρέψουν στους γιατρούς να προσαρμόσουν τη θεραπεία με την πρώτη ευκαιρία. Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Οι αναστολείς της πολυμεράσης της πολυαδενοφωσφορικής ριβόζης (polyADP-ribose polymerase, PARP) φαίνεται να αποτελούν το μέλλον. Η PARP είναι μία πυρηνική πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την επισκευή βλαβών του DNA που επέρχονται φυσικά στα καρκινικά κύτταρα. Οι αναστολείς του ενζύμου PARP ενδέχεται να εμποδίζουν την επισκευή αυτή, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Οι κύριοι αναστολείς του PARP είναι: olaparib, iniparib και veliparib.
Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών στο Institute of Cancer Research του Λονδίνου. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική επεξεργασίας γονιδίων, κατάφεραν να αναγνωρίσει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη PARP1, για την οποία σταματά να λειτουργούν τα νέα φάρμακα (αναστολείς της PARP).
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ανακάλυψή τους για αυτή τη μετάλλαξη θα μπορούσε να εμβαθύνει την εξατομίκευση σε μια ήδη στοχευμένη θεραπεία, όχι μόνο βοηθώντας το γιατρό να αποφασίσει με το εάν θα ξεκινήσει θεραπεία με αναστολείς της PARP, αλλά και πότε να δώσει στον ασθενή εναλλακτικές επιλογές.
«Η εξέλιξη των καρκίνων σε ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές είναι μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα βοηθήσει τους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν το καλύτερο φάρμακο από την αρχή, να ανταποκριθούν γρήγορα σε πρώιμα συμπτώματα αντίστασης και να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να συνδυάσουν τις θεραπείες για να ξεπεράσουν την αντοχή στα φάρμακα», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Καθηγητής Chris Lord, Καθηγητής της Γονιδιωματικής του Καρκίνου στο The ICR.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK και τον Breast Cancer Now και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ