Τη δέσμευσή τους στην επιτυχή υλοποίηση της πρωτοποριακής πρότασης που κατέθεσαν λίγους μήνες πριν στο πλαίσιο του SPARK MBC Challenge (δείτε εδώ) και για την οποία βραβεύτηκαν, δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η ομάδα Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O Hellas) και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών (ΚΕΦΙ).
Η πρόταση με τίτλο «Ελληνική Συμμαχία για το Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού» αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών, το οποίο αποσκοπεί στην ενημέρωση, εκπαίδευση και πολύμορφη υποστήριξη των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ), καθώς και του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει το «κενό» που υπάρχει στον τομέα αυτό στη χώρα μας, καθώς οι υφιστάμενες δράσεις/πρωτοβουλίες δίνουν έμφαση στον πρώιμο καρκίνο του μαστού, «παραγνωρίζοντας» πως και οι γυναίκες με ΜΚΜ έχουν δικαίωμα στην ποιοτική ζωή.
«Η “Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού” αφορά τη δημιουργία ενός δυναμικού Φόρουμ για τις Γυναίκες με MKM στην Ελλάδα, που θα εμπεριέχει μια “φυσική” δομή με τη μορφή συντονιστικού πυλώνα και ένα καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο για την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την υποστήριξη και την ενίσχυση αυτών των ασθενών» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αθηνά Χριστοπούλου, Δ/ντρια στην Ογκολογική Μονάδα του ΓΝ Πατρών.
«Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας μας είναι η δημιουργία, η προώθηση και η διατήρηση της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση όχι μόνο των γυναικών με ΜΚΜ αλλά και των οικογενειών τους, των φίλων και των ανθρώπων που τις φροντίζουν, δίνοντας βαρύτητα στη διαφορετικότητα και την μοναδικότητα της διάγνωσης αυτής» σημείωσε από την πλευρά της η Ζένια Σαριδάκη, Επιστ. Υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος Ασκληπιός στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σύμφωνα με τη μελέτη BRIDGE, ποσοστό 38% των γυναικών με ΜΚΜ δηλώνει ότι αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για τη νόσο, ποσοστό 48% των γυναικών με ΜΚΜ αναφέρει ότι το οικογενειακό περιβάλλον νιώθει άβολα με το πρόβλημα υγείας τους, ενώ ποσοστό 52% των γυναικών με ΜΚΜ πιστεύει ότι η νόσος τους δεν απασχολεί την κοινή γνώμη.
«Η ανάπτυξη και η πλήρης λειτουργία της “Ελληνικής Συμμαχίας για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού” αναμένουμε ότι θα επηρεάσει σχεδόν 6.000 γυναίκες στην Ελλάδα, που έχουν διαγνωστεί με ΜΚΜ, μαζί με τις ευρύτερες οικογένειές τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη προώθησης και ολοκλήρωσης του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, που θα επιτρέπει τη σωστή αξιολόγηση συνολικά των δράσεων στον τομέα του ΜΚΜ στη χώρα μας» τόνισε η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το 90% των ασθενών με ΜΚΜ στη χώρα μας θα πεθάνει εξαιτίας μετάστασης και επιπλοκών της νόσου. Την ίδια ώρα, οι νέες θεραπείες που διατίθενται τείνουν να μετατρέψουν τη νόσο από μη ιάσιμη σε χρόνια, προσφέροντας έως 5 χρόνια ζωής. Αυτό, όπως εκτίμησαν οι ομιλητές στην εκδήλωση, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός «πυλώνα» συμπαράστασης και φροντίδας των ασθενών αυτών, προκειμένου οι γυναίκες με ΜΚΜ να μπορέσουν να ζήσουν και να ζήσουν καλά.
«Η Συμμαχία αυτή έχει τεράστια σημασία, ιδίως αυτή την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αμείλικτες επιπτώσεις της σημαντικότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της και οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη από διαρκή υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα» υπογράμμισε η Ελένη Λινάρδου, Αναπλ. Δ/ντρια Α’ Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan.
Το project διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο αφορά στη δημιουργία ενός open forum με τη σύμπραξη κοινωνικών και πολιτειακών φορέων (ΚΕΦΙ, Σύλλογοι Εθελοντών/Ασθενών, Media, Υπ. Υγείας) για την ενημέρωση και την παροχή γνώσεων και το δεύτερο αφορά στην καταγραφή της ποιότητας ζωής των γυναικών με ΜΚΜ.
«Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής θα είναι η καταγραφή της ποιότητας ζωής των γυναικών με ΜΚΜ και η χαρτογράφηση της κατάστασης, των προβλημάτων και των ελλείψεων που οι γυναίκες με ΜΚΜ βιώνουν καθημερινά σε ολόκληρη την Ελλάδα» δήλωσε σχετικά η Αμάντα Ψυρρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ.
Η «Ελληνική Συμμαχία για το Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού», έχοντας διακριθεί στο SPARK MBC Challenge, θα λάβει συνολική επιχορήγηση 68 χιλ. δολαρίων, η οποία θα αποδοθεί τμηματικά ανάλογα με το βαθμό υλοποίησης του προγράμματος. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα δικτύωσης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών με τους άλλους 19 οργανισμούς που βραβεύτηκαν για τις προτάσεις τους στη δημιουργία έργων για την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών με ΜΚΜ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ