Σε έναν «κυκλώνα» προβλημάτων έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς, όπως αποκαλύπτεται με αφορμή το κρούσμα επίθεσης αγέλης σκύλων σε επισκέπτη του νοσοκομείου. Δεν είναι μόνο ο αφύλαχτος προαύλιος χώρος πλήν των πρωινών ωρών, ζητήματα προέκυψαν με τις μνημονειακές περικοπές και κυρίως τις «προσλήψεις με το σταγονόμετρο» όπως περιγράφει ο γραμματέας του Σωματίου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης.
Η δυσλειτουργία κλινικών, η υποστελέχωση, η έλλειψη ΜΕΘ κ.ά. συνιστούν ένα «ψηφιδωτό» δυσχερών συνθηκών τόσο για το προσωπικό όσο και για τους νοσηλευόμενους. Η υποχρηματοδότηση έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα σημαντικά ζητήματα όπως η έλλειψη πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε συνδυασμό με την παλαιότητα των κτιρίων αφού το πρώτο κτίριο κατασκευάστηκε το 1935, το δεύτερο το 1965, ενώ το τρίτο κτίριο είναι πιο σύγχρονο, μόλις μιας δεκαετίας, όπως διευκρινίζει ο κ.Καλεμκερίδης. Το ζήτημα της πυρασφάλειας επείγει καθώς πριν λίγο χρονικό διάστημα κάηκε ασθενής σε πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Αθήνας, υπενθυμίζει ο γραμματέας του σωματείου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω της παλαιότητας των κτιρίων θα πρέπει να επανεξεταστούν ο αντισεισμικός κανονισμός και ο έλεγχος στατικής επάρκειας.
Η έλλειψη προσωπικού και δη η μη κάλυψη οργανικών θέσεων, για παράδειγμα 43 εκ των 86 προβλεπόμενων ιατρών, συνεπάγεται την επιβάρυνση της λειτουργίας των κλινικών χειρουργικής, παιδιατρικής , ψυχιατρικής και ουρολογικής. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη ειδικοτήτων όπως είναι των πνευμονολόγου, γαστρεντερολόγου, νευρολόγου, παθολογοανατόμου και γναθοχειρούργου, όπως αναλύεται σε έγγραφο του σωματείου ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 2019
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται η κατασκευή νέας νοσηλευτικής πτέρυγας, η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ενώ σε αναστολή λειτουργίας είναι η γναθοχειρουργική κλινική και η επαναλειτουργία Ιατρείου Ύπνου.
Ακόμη, η έλλειψη ανθρώπινων πόρων καθιστά δύσκολη μέχρι και την διενέργεια αξονικής τομογραφίας, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος χειριστής να καλύψει τις ανάγκες όλο το 24ωρο. Οι ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την σπατάλη όχι μόνο χρημάτων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη της διακομιδής.
Ιδιαίτερα δυσχερής είναι η ορθή λειτουργία του νοσοκομείου λόγω του ενός και μοναδικού τραυματοφορέα κατά την νυχτερινή βάρδια , ενώ ενίσχυση χρειάζεται άμεσα και το τμήμα μαιών. «Σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό παρατηρούνται και σε διάφορες άλλες ειδικότητες όπως των Βοηθών θαλάμων, Τραπεζοκόμων, Πλυντών, Διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικού προσωπικού» επισημαίνεται σε έγγραφο του σωματείου.
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε το σωματείο εργαζομένων με αφορμή τον τραυματισμό επισκέπτη του νοσοκομείου από άγριο αδέσποτο σκύλο. Το φαινόμενο τρομοκρατεί τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, τους επισκέπτες και τους ασθενείς εδώ και μια επταετία, και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στην αυλή της μονάδας Υγείας αλλά και σε όλη την πόλη, μας εξηγεί ο κ. Καλεμκερίδης.
Το πρόβλημα, όμως έχει ενταθεί την τελευταία διετία, καθώς δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη του προαύλιου χώρου. Όπως περιγράφει ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων, η φύλαξη από θυρωρό- υπεύθυνο του τηλεφωνικού κέντρου παρέχεται μόνο κατά τις πρωινές ώρες.
Αναφορές για τέτοια περιστατικά υπάρχουν και στο βιβλίο συμβάντων του Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι αγέλη επιτέθηκε σε γιατρό, με αποτέλεσμα να τον δαγκώσει εξαγριωμένος σκύλος στο πόδι. Κατά το παρελθόν σκύλος εισήλθε εντός του χώρου του νοσοκομείου, όπως περιέγραψε ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων κ. Καλεμκερίδης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ