Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς ο διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Διάγνωσης Μαστού και Οστικής Πυκνομετρίας στην Ευρωκλινική Αθηνών, ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού Πέτρος Μαλακάσης.
Οι γυναίκες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επαγρυπνούν καθώς «Οι πυκνοί μαστοί και μπορούν να κρύψουν έναν καρκίνο, αλλά και μπορούν να τον αναπτύξουν πιο εύκολα».
Το εν λόγω κίνδυνο έχει ήδη επισημάνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σε νέα οδηγία της τονίζεται ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η μαστογραφία δεν επαρκεί για τη «θωράκισή» τους από ενδεχόμενο καρκίνο του μαστού.
Υπενθυμίζεται ότι οι πυκνοί μαστοί δεν πρέπει να συγχέονται με την παχυσαρκία. Πρόκειται για μαστούς με λιγότερο λιπώδης ιστούς και περισσότερο μη λιπώδης που περιλαμβάνει τους μαστικούς αδένες, τους γαλακτοφόρους και τους ινώδεις ιστούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν αρκεί η ψηλάφηση από τις ίδιες, αλλά απαιτείται μαστογραφία.
«Αν σκεφθούμε ότι οι μισές περίπου γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών έχουν πυκνούς μαστούς και μάλιστα των δυο πιο «πυκνών» κατηγοριών C και D, και αυτό το ποσοστό αυξάνει ακόμα περισσότερο στις νεώτερες ηλικίες, γίνεται κατανοητό γιατί θα πρέπει οι εξετάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι πιο ενδελεχείς και να μην περιορίζονται στη μαστογραφία, η αξιοπιστία της οποίας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μικρότερη του 70%» εξηγεί ο κ. Μαλακάσης.
Συνιστάται σε όσες γυναίκες έχουν πυκνούς μαστούς να εξετάζονται και υπερηχογραφικά ακόμα και δυο φορές τον ίδιο χρόνο, και εαν υπάρχει παράλληλα και κληρονομικό ιστορικό καρκίνου, τότε θα πρέπει να προστίθεται ως εξέταση και η μαγνητική τομογραφία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ