Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Α.) για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.
Η ένωση των γιατρών επισημαίνει ότι πρόκειται για το μοναδικό ακτινολογικό τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που διαθέτει μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, πέραν του υπόλοιπου εξοπλισμού.
Ωστόσο, η λειτουργία του δυσχεραίνεται καθώς τη τελευταία τετραετία στελεχώνεται από τρεις ιατρούς ακτινολόγους, όταν έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου να υπηρετούν επτά.
Η ένωση διαμαρτύρεται ότι εξαιτίας της έλλειψης των ανθρώπινων πόρων υφίσταται «πλήρης εντατικοποίηση, με το ιατρικό προσωπικό να εφημερεύει 9 ημέρες τον μήνα έκαστος και να λειτουργεί ταυτόχρονα όλα τα πρωινά το ακτινολογικό τμήμα. Παρόλα αυτά το νοσοκομείο μένει πολλές μέρες ακάλυπτο από ακτινολόγους».
Μάλιστα, η Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Α. φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το αναρτηθέν πρόγραμμα, για τον μήνα Ιούλιο του 2020, αφού «σε επτά εφημερίες του νοσοκομείου δεν υπήρχε εφημερεύον ιατρός ακτινολόγος».
Αυτό το γεγονός συνεπάγεται ότι «δεν υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και για διενέργεια μιας επείγουσας αξονικής και ενός απλού υπερήχου».
Επιπρόσθετα, επιβαρύνονται και τα τακτικά και τα χρόνια περαστικά εξαιτίας της πολύμηνης αναμονής.
Σε τέλμα θα οδηγηθεί το τμήμα, όπως εξηγεί η Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Α. λόγω των επικείμενων παραιτήσεις των δομών ακτινολόγων ιατρών, από τους οποίους ο ένας διορίζεται σε άλλη δομή του ΕΣΥ.
Σήμα κινδύνου στέλνει η ένωση για τον ανεπαρκή αριθμό τεχνολόγων-ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών μηχανημάτων, καθώς «υπηρετούν 6 τεχνολόγοι και 8 χειριστές ιατρικών μηχανημάτων, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπηρετούν 9 και 15 αντίστοιχα».
Αναλυτικά, στα Κ.Υ. Δημητσάνας και Τροπαίων μπορεί να υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, αλλά δεν στελεχώνεται ούτε από ιατρό ακτινολόγο ούτε τεχνολόγος. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι για να υποβληθούν σε μια απλή ακτινογραφία να μετακινηθούν μέχρι το Παναρκαδικό.
Στα Κ.Υ. Μεγαλόπολης, Άστρους, Τρίπολης και Λεωνιδίου υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα αλλά εξυπηρετούν το κοινό μόνο ένας με δυο τεχνολόγοι, οπότε το ακτινολογικό λειτουργεί περισσότερο καθημερινές, κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ως εκ τούτου, η συρρίκνωση του προσωπικού στη νοσηλευτική μονάδα στρέφει αρκετούς ασθενείς εκ των πραγμάτων στα ιδιωτικά διαγνωστικά και να κάνουν δαπάνες για μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία.
Αφήνοντας αιχμές για όλες τις κυβερνήσεις η ένωση με νόημα επισσημαίνει ότι το 70 – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται πανελλαδικώς στον ιδιωτικό τομέα, την στιγμή που οι πολίτες καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.
Απευθυνόμενη στον υπουργό και στην διοίκηση 6η ΥΠΕ και του Παναρκαδικού νοσοκομείου, η Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Α. ζητά «να καλυφθούν επειγόντως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το ακτινολογικό τμήμα και τα ΚΥ».
Για να καλυφθούν οι ανάγκες, η ένωση προβάλει το αίτημα της προκήρυξης άμεσα των υπόλοιπων κενών θέσεων ιατρών ακτινολόγων, τεχνολόγων- ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών μηχανημάτων που προβλέπονται στον οργανισμό του Παναρκαδικού.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ