Σύσκεψη με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να στελεχωθούν άμεσα δομές υγείας σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη ανάγκη, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του Γ. Κατρούγκαλου, του επικεφαλής του ΑΣΕΠ και της ΠΟΕΔΗΝ.
Συνολικά, η Αριστοτέλους ευελπιστεί να υλοποιήσει 6000 προσλήψεις, μόνιμου και επικουρικού προσωπικού εντός του 2015, επιδιώκοντας ακόμη και οι πρώτες κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού να καλυφθούν στους επόμενους 3 με 4 μήνες.
Όπως ανακοινώθηκε, πέραν των 4,5 χιλιάδων προσλήψεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργος, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διορίσει άμεσα 1500 επικουρικούς και συγκεκριμένα 800 γιατρούς και 700 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να προσφερθούν κίνητρα για την προσέλκυση εργαζομένων, με επέκταση της 3ετούς θητείας που ισχύει για την άγονη γραμμή, στις ΜΕΘ, Μονάδες Εντατικής Νεογνών και τις ογκολογικές κλινικές, αλλά και με επέκταση της θητείας εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από το 1 έτος σε 2.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε επαρχιακά νοσοκομεία, τη νησιωτική και άγονη περιοχή.
Παράλληλα, επιδιώκεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η παροχή στήριξης των υποψήφιων γιατρών και προσωπικού, με τροφεία και στέγαση, όπως πράττει ήδη η περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Το ΑΣΕΠ πρόκειται να βρει τρόπους αποφυγής γραφειοκρατικών διαδικασιών και της καθυστέρησης, που έχει καταστεί απογοητευτική και κουραστική, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής.
Στο πλαίσιο αυτό, στο νομοσχέδιο «Κατρούγκαλου» που έχει κατατεθεί στη Βουλή, εντάσσεται τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, με την οποία μειώνεται ο χρόνος διορισμού των επικουρικών γιατρών από 4 μήνες σε ένα μήνα, ενώ θα περικοπεί και ο χρόνος τοποθέτησης των νοσηλευτών που σήμερα φθάνει τους 6 μήνες.
Όπως δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά το τέλος της σύσκεψης, θα αξιοποιηθούν δύο δεξαμενές κινητικότητας για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων. Η πρώτη αφορά απολυμένους και άμεσα διαθέσιμους που επιστρέφουν, μεταξύ αυτών βρίσκονται και γιατροί εκπαιδευτικοί, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν κενές θέσεις του Υπ. Υγείας. Η δεύτερη δεξαμενή αφορά σε επιτυχόντες του ΑΣΕΠ (γιατρούς και νοσηλευτές), οι οποίοι μπορεί να μην είναι πολλοί σε αριθμό, αλλά θα καλύψουν καίριες θέσεις, δίνοντας μερικές ανάσες στο Σύστημα Υγείας και επιτρέποντας στο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην πλήρωση των θέσεων. Από το σύνολο των θέσεων, αριθμός θα κατευθυνθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα νοσοκομεία, την ψυχική υγεία, καθώς και το ΕΚΑΒ.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος δηλωνει επιφυλακτικός τις δυνατότητες υλοποίησης των σχεδίων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως απαιτείται μόνιμο προσωπικό και όχι μπαλώματα.
Τώρα, τι θα γίνει με την πρόσληψη μονίμων γιατρών και νοσηλευτών; Η Αριστοτέλους μοιάζει να ετοιμάζει σχέδιο, τμήματα του οποίου αχνοφαίνονται στις δηλώσεις, χωρίς όμως να έχουν αποσαφηνιστεί, πλήρως, οι λεπτομέρειες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ