Τη θέσπιση ενός μόνιμου διαλόγου για τη Φαρμακευτική Πολιτική στο πλαίσιο μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επιδιώκει η Αριστοτέλους.
Το θέμα τέθηκε στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγεία με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής), που στόχο είχε την ενημέρωση γύρω από τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για το Φάρμακο.
Στην εισήγηση του ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για έντονες παρενέργειες τόσο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όσο και στην τσέπη των πολιτών, μέσω της συμπίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της μετακύλισης μέρους του κόστους στην κοινωνία, αποτέλεσμα των ανελαστικών πολιτικών που επιβλήθηκαν από τους δανειστές. «Αυτές τις στρεβλώσεις», είπε ο Ανδρέας Ξανθός, «οφείλουμε να θεραπεύσουμε, επιχειρώντας μια σταδιακή αλλαγή μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος το φετινό καλοκαίρι».
Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υλοποιεί μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν το σύστημα υγείας σε ότι αφορά την: αξιολόγηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας, διαπραγμάτευση τιμής, ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, αλλαγές στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική, κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία κοκ, όλες με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν τη λειτουργία της υπό σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Φαρμακευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της Βουλής. Ως μόνιμη Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή εκτιμάται ότι θα έχει το θεσμικό ρόλο, τη διαχρονικότητα, το εύρος των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που ορίζονται από το νόμο.
«Η Νέα Δημοκρατία, συμμετέχοντας στη διακομματική επιτροπή για τη φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας, πρότεινε τη σύσταση μόνιμης κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής, με κύριο θέμα την επεξεργασία πολιτικών φαρμάκων σε σταθερή βάση και με συστηματικό τρόπο. Στόχος της επιτροπής θα είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την ανάδειξη του φαρμάκου ως άξονα της δημόσιας υγείας, του εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών υγείας και της ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μία νέα αναπτυξιακή φάση», ανέφερε με ανακοίνωση του ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.
Κατά τη συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ήταν εξ αρχής στις προθέσεις του και το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής.
Στη συνάντηση μετείχαν βουλευτές των κομμάτων και επιστημονικοί συνεργάτες τους. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν οι Σ. Παπαδόπουλος και Κώστας Μορφίδης και από τη ΝΔ ήταν παρόντες οι Β. Οικονόμου, Ι. Φωτήλας, Β. Κοντοζαμάνης και Κ. Γρηγοράκος. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Μπαριώτας και Σ. Ζώτος, ενώ από το Ποτάμι παραβρέθηκαν οι Γ. Μαυρωτάς και οι επιστημονικοί συνεργάτες, Σ. Κουπίδης και Π. Γεωργίου. Τέλος, από την Ένωση Κεντρώων μετείχαν οι Στ. Σκληβάγκος και Γ. Αποστολάκης.
Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αν. Τάγαρης , ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Δ. Πανταζής και ο σύμβουλος του ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Γ. Ποδηματάς, προκειμένου να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τα σημερινά δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ