Για πολιτική εύνοια προς τις πολυεθνικές του φαρμάκου κατηγορεί την Κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), Ανδρέας Λοβέρδος.
Με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο πρώην Υπουργός Υγείας καταθέτει Αναφορά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς που διενεργεί τη σχετική έρευνα, συνοδεία εγγράφων (επισυνάπτονται) με συγκριτικά δεδομένα για την τιμολόγηση φαρμάκων την περίοδο 2009-16. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και προϊόντα της εν λόγω εταιρείας.
Όπως υποστηρίζει ο κος Λοβέρδος, η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη (δηλαδή η συμμετοχή των ασφαλισμένων) μειώθηκε σημαντικά την περίοδο 2010-14, με επίταση της μείωσης την περίοδο 2010-12, ενώ αντίθετα άρχισε να αυξάνεται (υπό την ίδια έννοια) το 2015 και το 2016.
«Η γενική αυτή καθοδική πορεία της ασφαλιστικής φαρμακευτικής δαπάνης 2000 – 2014 εξειδικεύεται και στην περίπτωση των προϊόντων της Novartis. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί αβίαστα η παρακολούθηση της τιμολόγησης, ενδεικτικά, ακριβών πρωτοτύπων (on patent) φαρμακευτικών προϊόντων της εταιρείας αυτής» σημειώνει περαιτέρω.
Η συχνότητα των ετήσιων τιμολογήσεων στο διάστημα 2010-16 – όπως ο νόμος κάθε φορά ορίζει – είναι αποκαλυπτική ως προς τα προαναφερόμενα:
2010
Με το νόμο 3480 (υπουργία Λ. Κατσέλη) ορίστηκε πως θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο τιμολογήσεις, ως προϋπόθεση μείωσης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
2011
Οι τιμολογήσεις μειώθηκαν σε έως 2 ανά έτος (υπουργία Α. Λοβέρδου). Αυτό κατά τον πρώην υπουργό συνέβη ώστε το Υπουργείο Υγείας που είχε πρωτοαναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα, χωρίς την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία, να ανταπεξέλθει στα νέα καθήκοντα. Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο έτος έγιναν 3 ανατιμολογήσεις (όλες υποτιιμολογήσεις), η πρώτη από τις οποίες μάλιστα εισήγαγε το rebate.
2012
Οι αναγκαίες ετήσιες ανατιμολογήσεις αυξάνονται με νέο νόμο σε 4 (υπουργία Λοβέρδου). Όλες έχουν τη σύμφωνη και ομόφωνη γνώμη του ΕΟΦ και της Επιτροπής Τιμών του Υπουργείου.
2013
Με νέο νόμο (υπουργία Γεωργιάδη) οι ανατιμολογήσεις μειώνονται σε 2 ετησίως, κάτι που κατά τον κο Λοβέρδο ήταν σωστό καθώς η φαρμακευτική δαπάνη είχε ελεγχθεί.
2015
Αν και η νομοθεσία παραμένει ως έχει (2 ανατιμολογήσεις ετησίως), γίνεται μόλις 1 κι αυτή στις 14 Δεκεμβρίου, αφού το νέο Δελτίο Τιμών που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου 2015 απλώς ενσωμάτωσε τη νέα τιμή του ΦΠΑ στο φάρμακο. Αυτό σημαίνει πως όλο το έτος παρέμειναν οι τιμές του 2014, πρακτική η οποία σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, αποτέλεσε πεντακάθαρη και σαφή προσφορά στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.
«Η πρακτική αυτή πρέπει να αξιολογηθεί νομικά τόσο συνολικώς ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων, όσο και ειδικότερα ως προς τις τιμολογήσεις των προϊόντων της εταιρείας Novartis, αν βέβαια υπάρχει κάποιο ειδικότερο ζήτημα που αναδεικνύει ήδη η έρευνά σας ως προς την εταιρεία αυτή, σε ότι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων» σημειώνει ο κος Λοβέρδος.
Όπως αναφέρει επιπλέον, ο ίδιος είχε καταγγείλει την Αριστοτέλους για το θέμα αυτό στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την 1η Ιουλίου 2016.
«Αξίζει επίσης να τονισθεί, ότι από το 2015 και μετά, ύστερα από σχετική τιμολόγηση, υπήρξε αύξηση τιμών σε αρκετά πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα γενικώς, αλλά και ειδικότερα της Novartis» καταλήγει η Αναφορά, την οποία συνυπογράφουν ο Β. Κεγκέρογλου και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Επισυνάπτεται η Αναφορά και οι σχετικοί πίνακες: ΑΝΑΦΟΡΑ ΡΑΪΚΟΥ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ