Οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των Ιατροδικαστικών Επιστημών και η σύνδεση τους με την απονομή της δικαιοσύνης αναδείχθηκαν στο 26ο Τριετές Συνέδριου της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής Επιστήμης, IALM. Η συβολή της στην διαλεύκανσυ εγκλημάτων, κακοποιήσεων κ.ά. καθώς η συμβολή των τεχνολογιών και ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Την διοργάνωση είχε αναλάβει η Διεθνής Ακαδημία Ιατροδικαστικής (IALM) και την Οργανωτική Επιτροπή στελέχωσε επάξια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών. Περισσότερους από 650 συνέδρους από 54 χώρες καλωσόρισε η τέως ατιπρύτανης του ΕΚΠΑ , καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και πρόεδρος του Συνεδρίου, Χαρά Σπηλιοπούλου. Η πρόεδρος σχολίασε ότρι «είναι προφανές ότι ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου της Ιατροδικαστικής επιστήμης. Από το 1990 έχουμε δει την αυξανόμενη σημασία του DNA, την παγκόσμια υιοθέτηση προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας, τη μοριακή νεκροτομή, την Ιατροδικαστική απεικόνιση, το ενδιαφέρον για αδιαμφισβήτητη Ιατροδικαστική γνωμάτευση. Γενικότερα, στις μέρες μας βλέπουμε την αυξημένη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της εγκληματολογικής έρευνας και, πιο πρόσφατα, της τεχνητής νοημοσύνης».
Τα επιστημονικά βλέμματα τράβηξε η εισήγηση του κεντρικoύ μμιλητή του Συνεδρίου, καθηγητή κου Ramon Brugada, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών της Χιρόνα (IDIBGI) στην Ισπανία, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Ανεξήγητος αιφνίδιος θάνατος: Η χρήση της μοριακής νεκροτομής». Κάτά τις εργασίες πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 συνεδριάσεις, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη θέση κατείχαν ειδικά και διεπιστημονικά συμπόσια με τη συμβολή διεθνών επιστημονικών φορέων και οργανισμών. Κατά τη διάρκειά τους, παρουσιάστηκαν οι νεώτερες εξελίξεις σε πάγιες θεματικές ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος, ζητήματα διεθνούς εναρμόνισης της ιατροδικαστικής έρευνας και εκπαίδευσης, αλλά και θέματα αιχμής που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όπως η βία κατά των γυναικών, η συμβολή της Ιατροδικαστικής στο ανθρωπιστικό δίκαιο και η απάντηση της Ελληνικής Μονάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών για το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και η λειτουργία των Εγκληματολογικών Υπηρεσιών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Εκτιμάται ότι το συνέδριο συνέβαλε στη συνεχή πρόοδο της Ιατροδικαστικής επιστήμης σε παγκόσμια κλίμακα, την παροχή πληροφοριών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη δικτύωση των επιστημόνων του κλάδου, τη συνεργασία με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και ειδικών από τον ακαδημαϊκό χώρο, τους οργανισμούς υγείας, τα ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ηκ. Σπηλιοπούλου, στην Τελετή Λήξης του Συνεδρίου, «τις τελευταίες τρεις ημέρες, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι μάθησης, ανταλλαγής γνώσης και ανάπτυξης, γύρω από το κοινό μας πάθος, την Ιατροδικαστική» και «αυτό είναι απόδειξη ότι είμαστε μια δεμένη κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση της επιστήμης μας. Έναν στόχο που θα συνεχίσουν να υπηρετούν οι νέοι επιστήμονες, των οποίων η τεράστια συμμετοχή σε αυτό το Συνέδριο είναι συγκινητική. Ο ενθουσιασμός τους μας έδωσε μια ατμόσφαιρα ανανέωσης και εγγυάται ένα λαμπρό μέλλον για τον κλάδο μας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ